klima
klima

Klima uređaji mogu zagrijati gradove za čak dva stupnja Celzijusa

GREEN_300_listici_sredina

Nije dobro

Do 2050. godine svi klima uređaji na svijetu trošit će jednaku količinu električne energije kao što Kina troši danas za sve aktivnosti u zemlji.

Ako svakodnevno koristite klimu, možda biste trebali još jednom razmisliti o tome. Istraživanje iz 2020. godine pokazalo je da klima uređaji upaljeni tijekom toplinskih valova mogu podići temperature u gradovima za čak dva stupnja Celzijusa, javlja Euronews.

Istraživanje je provedeno na primjeru Pariza, a znanstvenici su ga osnovali na scenariju u kojem su za vrijeme toplinskog udara uključene sve klime u gradu, koje hlade unutrašnje prostore na 23 stupnja Celzijusa.

Povećanje temperature zbog korištenja klima uređaja “zavisi o dobu dana i karakteristikama toplotnog udara, prije svega o njegovom intenzitetu”, stoji u istraživanju.

Opasne brojke

Znanstvenici su za primjer koristili smrtonosni toplotni udar iz 2003. godine u kojem je u Francuskoj preminulo više od 14 tisuća ljudi.

Otkrili su da bi nakon “devet dana toplotnog udara sličnog onom iz 2003. godine”, uporaba klima uređaja povećala temperature zraka “do 2,4°C”.

Zagrijavanja se događaju jer klima uređaji rade kao toplinske pumpe, hladeći prostoriju oslobađanjem toplog zraka koji je unutra prema vani.

Klima uređaji troše više električne energije od bilo kojeg drugog aparata u kući. Oni čine 10% globalne potrošnje električne energije i ispuštaju štetne plinove koji doprinose zagrijavanju planete.

Bit će ih sve više

Veza između korištenja klima uređaja i povećanja temperatura u gradovima već je dokumentirana.

Prema istraživanju objavljenom 2014. u časopisu Journal of Geophysical Research: Atmospheres, višak topline koji stvaraju klima uređaji u gradu može noću povećati vanjsku temperaturu za 1 do 1,5 stupnjeva Celzijusa.

S obzirom na to da će se gradovi vjerojatno dodatno zagrijavati uslijed klimatskih promjena, to znači da će građani vjerojatno tražiti više unutarnjeg hlađenja zraka.

Korištenje klima uređaja trebalo bi se trostruko povećati diljem svijeta do 2050. godine. Godine 2019., 20% kućanstava EU posjedovalo je klima uređaj, kažu podaci Europske agencije za okoliš.

Broj klima uređaja diljem svijeta predviđa se da će porasti s 1,6 milijardi jedinica danas na 5,6 milijardi jedinica do sredine ovog stoljeća, prema izvješću iz 2018. koje je izdala Međunarodna agencija za energetiku.

Do 2050. godine svi klima uređaji na svijetu trošit će jednaku količinu električne energije kao što Kina troši danas za sve aktivnosti, prema predviđanjima izvješća.

Ovdje smo pisali o alternativnim načinima hlađenja doma i sebe.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.