kit škotska nasukani
kit škotska nasukani

U Škotskoj se nasukalo 50 kitova, a 15 ih je preživjelo. Stručnjaci: ‘Tek sad počinje utrka s vremenom i energijom’

GREEN_300_listici_sredina

Obdukcija u tijeku

Točan uzrok ove velike katastrofe tek se mora saznati, no nasukani pilot dupini su vrlo osjetljiva vrsta, pa se sve možda dogodilo radi - solidarnosti i snažnih društvenih veza koje imaju ove životinje.

Preko 50 kitova se jučer ujutro nasukalo na plaži otoka Lewis u Škotskoj, a samo 15 ih je preživjelo, što je najsmrtonosniji slučaj nasukavanja u toj zemlji. British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), organizacija koja se bavi zaštitom morskog života, je primila obavijest od lokalne policije o ovom slučaju. Njihovi stručnjaci za morske sisavce pružili su hitnu pomoć kitovima, lokalna je zajednica mobilizirala svoju opremu i organizirala prijevoz do otoka, no velika većina kitova nažalost nije spašena.

Jučer popodne su postojali pokušali da se dva najaktivnija kita vrate u more, no na koncu su oni bili neuspješni, a nasukani kitovi koji nisu imali šanse za preživljavanje su eutanizirani.

BDMLR je prošle godine primio više od tri tisuće poziva u vezi s nasukanim životinjama duž britanske obale, no većina tih slučajeva odnosila se na manje sisavce. Nesvakidašnje je da se nasukao ovako velik broj kitova. Prethodni najveći događaj takve vrste u Škotskoj dogodio se u srpnju 2011., kada se u Sutherlandu nasukala skupina od 70 kitova pilota dugih peraja, od kojih je 19 nažalost uginulo.

Osjetljiva vrsta

Kitovi piloti, koji su zapravo veliki oceanski dupini, smatraju se vrstom kitova koja je najosjetljivija na masovna nasukavanja.

Ljudski utjecaj na morski okoliš, uključujući pomorske aktivnosti, istraživanje nafte i plina, onečišćenje i klimatsku krizu, smatra se glavnim uzrokom porasta nasukavanja u posljednjim godinama.

Ipak, važno je napomenuti da takvi događaji također mogu biti rezultat prirodnih uzroka poput bolesti ili ozljeda, kao i da su kitovi koji su se nasukali vrlo specifična vrsta te da obdukcija i istraživanje uzroka nasukavanja tek slijede.

“To su životinje koje imaju iznimno jake društvene veze. Tako da, ako samo jedna životinja iz kojeg god razloga ode na plažu, ostale će ju slijediti. I upravo se to najvjerojatnije dogodilo i ovdje”, rekao je doktor Andrew Brownlow iz organizacije Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS), koja će raditi i obdukciju ovih velikih životinja, za BBC.

Istaknuo je kako će to biti monumentalan pothvat; odabrat će jedinke koje su najreprezentativnije za skupinu, napravit će im trijažu, “a onda će krenuti utrka s vremenom, energijom i vremenskim uvjetima”.

Nakon obdukcije poginule će životinje biti pokopane.

PHOTOS BY: Profimedia, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.