Kamo na proljetne planinarske izlete? Uputite se na ova tri kvarnerska otoka

GREEN_300_listici_sredina

Kvarnerski biseri koji zovu na istraživanje

Planinariti na hrvatskim otocima je poseban doživljaj. Skoro pa na svim stazama vas prate nevjerojatni pogledi na kopno, susjedne otoke i pučinu. A tek uživanje u svježe skuhanoj kavi uz zvuk mora i, često, ovaca… Izlet iz snova.

Proljeće je idealno vrijeme za uputiti se na neki od naših otoka. Temperature su kao stvorene za hodanje, a ako vas ne uhvati bura, vjerojatno ćete na stazi se po prvi ove godine skinuti u kratke rukave.

Kvarnerski otoci nisu poznati samo po svojim plažama i predivnim uvalama, oni izvan ljetne sezone privlače veliki broj outdoor zaljubljenika. Predlažemo da jedan produženi vikend (a možete i cijeli tjedan) odvojite te se uputite na tri otoka – Krk, Cres i Lošinj.

Koje staze odabrati na Krku?

Krk je definitivno jedna od najpopularnijih hiking destinacija na Kvarneru. Ovaj otok nudi pregršt zanimljivih staza s kojih se često pruža veleban pogled. Najpoznatija i najposjećenija staza je ona do i na Mjesečevom platou. Savjetujem da se uputite do Diviške i Hlama. S te strane otoka nalazi se jedna od najljepših staza na cijelom otoku – ona koja preko kanjona Vrženica vodi do Vele i Male luke.

I druga strana Baške nudi interesantne staze. Predlažem da se preko Vrace i rt Škuljica uputite do uvale Bracol. S ove strane se na nešto duži i zahtjevniji izlet možete uputiti i do Obzove, najvišeg vrha otoka.

Divljina otoka Cresa

Cres svoje posjetitelje oduševljavala još uvijek netaknutim dijelovima divljine gdje vam se čini da čovjek već dugo nije kročio. To je najmanje “pitom” otok od ova tri. Najšumovitiji predio Cresa je Tramuntana koja se nalazi na sjevernom dijelu otoka. Ovo područje je isprepleteno brojnim stazama, a posjet možete zaokružiti istraživanjem malog gradića Beli.

Kratka dionica je ona do Sisa, a među planinarima je popularna zbog predivnog pogleda koji se pruža na hrbat Cresa. Popularna destinacija je i ona do Helma, što je najviši vrh zapadnog dijela Cresa.

Duboko dišite na Lošinju

Lošinj zahvaljujući svojoj mikroklimi obiluje raznolikim biljem, a često ga nazivaju i najmirisnijim otokom. Na Lošinju možete uživati u brojnim šetnjama uz more, a najpopularnija planinarska staza je ona iz Nerezina do vrha sv. Nikola i Televrin na Osorščici. Upravo s vrha sv. Nikola se pruža jedan od najljepših otočkih pogleda u Hrvatskoj.

Uputiti se možete i do Velog Lošinja te odabrati laganu i ugodnu stazu preko Rovenske do sv. Nikole, a oni željni većeg izazova uputit će se preko grebena do uvala Plijeski i Balvanida.

Krk je s kopnom povezan mostom, a s njega redovito vozi trajekt na Cres preko kojega ćete doći do Lošinja. Vratiti se možete istom rutom ili pak uzeti trajekt s Cresa do kopna. To omogućuje da uistinu posjetite sve strane ovih kvarnerskih bisera.

 

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.