ezgif-3-1af7c48a09

Malo selo nedaleko od Banja Luke jedno je od najljepših na svijetu!

GREEN_300_listici_sredina

Mjesto kao iz bajke!

Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) je napravila listu najboljih turistička sela na svijetu i sela koja imaju najbolji potencijal, a među kojima je i Krupa na Vrbasu, selo nedaleko od Banjaluke.

Najboljim turističkim selima 2022. proglašene su 32 destinacije iz 18 zemalja diljem svijeta. “Ova nagrada odaje priznanje ruralnim destinacijama koje prihvaćaju turizam kao pokretač razvoja i nove prilike za radna mjesta i prihode, istovremeno čuvajući i promičući vrijednosti i proizvode temeljene na zajednici. Inicijativa također odaje priznanje selima za njihovu predanost inovacijama i održivosti u svim aspektima – ekonomski, društveni i ekološki – te usmjerenost na razvoj turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja”, stoji na službenoj stranici UNWTO-a.

Krupa na Vrbasu je na drugoj listi od 20 sela koja će ući u “Program dogradnje”. “Program nadogradnje osmišljen je za ona sela koja nisu u potpunosti ispunila kriterije, ali još uvijek imaju veliki potencijal i na dobrom su putu da postanu bolja. UNWTO pomaže tim selima da se poboljšaju i rade na svojim slabim točkama kroz radionice, virtualne sastanke i druge inicijative”, stoji u obrazloženju.

U dolini Vrbasa, u porječju Krupe, između Zvečajske i Grebenske klisure, smjestilo se selo Krupa na Vrbasu. Nalazi se na području grada Banja Luka, oko 25 kilometara južno od centra, na putu prema Jajcu i Mrkonjić Gradu. Kroz Krupu je nekada vodila rimska cesta koja je povezivala Solin i Gradišku.

Krupa na Vrbasu je malo, simpatično, pitomo mjesto koje nikog ne ostavlja ravnodušnim. Slapovi Krupe nezaobilazna su atrakcija ako se ikada nađete u blizini Banja Luke.

Rijeka Ponor izvire ispod planine Dimitor, a ponire na južnom obodu Podrašničkog polja, u općini Mrkonjić Grad. Nakon potonuća ponovo se pojavljuje u Krupi na Vrbasu, te se pod imenom Krupa ulijeva u Vrbas. Turistički značaj rijeke Krupe prvenstveno se ogleda u pojavi kaskadnih slapova, koji se nalaze oko 1 kilometar uzvodno od ušća, i vodeni mlinovi koji se nalaze na njemu. Osim pitoresknih mlinova, tu su i drveni mostići s kojih možete promatrati veličanstvo slapova. Nekoliko velikih vodopada proteže se duž dijela rijeke u dužini od oko 100 metara i zaista su prizor koji se ne zaboravlja.

Ovo mjesto poznato je kao izletište i privlači mnoge ljubitelje prirode. Mnogima je ovo selo idealno mjesto tijekom ljetnih mjeseci za bijeg od vrućine. Uz Krupu su postavljene klupe za odmor, a i livade su savršeno mjesto za ispružiti dekicu za piknik. Oni koji žele kušati lokalne specijalitete mogu na ručak otići u poznati restoran “Krupski slapovi”.

Iako su slapovi glavna atrakcija, Krupa je cijelom svojom dužinom zanimljiva. Od slapova uređenom stazom možete otići i do samog izvora Krupe. Šetnja je lagana, a prizori ostavljaju bez daha. Proći ćete kroz šuplju stijenu, šumicu, a usput ćete sigurno vidjeti i pitome životinjice.

Veliki značaj za ovaj kraj imaju srednjovjekovni manastir Krupa na Vrbasu sa crkvom Svetog Ilije, nekropola sa stećcima, crkva brvnara i srednjovjekovna ruševina Greben. Tradicionalno se svake godine u ovom prostoru održava likovna kolonija koja traje više dana.

Nadamo se da smo vam bar malo dočarali ljepote Krupe na Vrbasu, ali i da ćete se uživo uvjeriti zašto je potencijalno jedno od najljepših sela na svijetu.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.