sarganska_osmica15

Jeste li znali da se u našoj regiji nalazi jedna od najljepših željezničkih trasa u Europi?

GREEN_300_listici_sredina

Trasa uskih kolosijeka

Kako vam se čini ideja da sjednete u stari drveni vagon i otisnite se u vožnju kroz prošlost? Upravo to ćete doživjeti ulaskom u Nostalgiju koja će vas provesti kultnom Šarganskom osmicom.

 Iz susjedne Srbije dolazi izvrstan primjer revitalizacije zaboravljene željezničke trase u turističke svrhe. U pitanju je jedna od najljepših trasa u Europi koja je nekoć povezivala Beograd, Sarajevo i Dubrovnik, no dugo godina je bila posve zaboravljena.  Danas se ubraja u vodeće turističke atrakcije Zapadne Srbije. U pitanju je famozna Šarganska osmica čija vožnja danas započinje u Mokroj Gori, a završava u Šarganu. Trasa se ubraja u one uskog kolosijeka, a kako bi vlak savladao tri kilometra udaljenosti i prošao visinsku razliku od 300 metara, mora prijeći preko 15 kilometara i tri puta se križati sa sobom. Izgradnja željeznice je započela početkom 20. stoljeća, a vodeći problem prilikom povezivanja Beograda s Dubrovnikom i Zelenikom je bilo savladavanje visinske razlike između mokrogorske i kremanske kotline i šarganskog prijevoja. 

Upravo to je riješeno s čuvenom Šarganskom osmicom zbog čega se ona ubraja u prava željeznička čuda tog doba. Šarganska osmica je bila dio veće pruge koja je zapravo bila u to doba jedina željeznička veza Beograda, Sarajeva i Dubrovnika. Šarganska osmica je zbog modernizacije prometa prestala s radom 1974. godine, a kada je Ćira prestao voziti, žene su nosile crne marame. No, Ćira nikad nije bio zaboravljen te je 1999. donesena odluka o revitalizaciji pruge u turističke svrhe. Ćira postaje Nostalgija kojom se tijekom cijele godine voze znatiželjni turisti koji žele zakoračiti u neko zaboravljeno vrijeme. Vožnja Šarganskom osmicom nije samo doživljaj zbog starih drvenih vagona nego i zbog nevjerojatno lijepe prirode u čijim prizorima uživate tijekom cijele dva i pol satne vožnje. Na trasi ovog muzeja na otvorenom uređene su brojne stanice i vidikovci.

Cijena za vožnju Nostalgijom na Šarganskoj osmici iznosi 1.000 dinara za odrasle (oko 8,5 eura), a djecu od šest do 14 godina 500 dinara (oko 4,2 eura), a djeca do šest godina ne plaćaju kartu. Svakog dana u 10.30 h i 13.30 h Nostalgija kreće na vožnju kroz prošlost, a po potrebi se uvode i izvanredni polasci u osam sati i u 16.10 h. Vožnja Šarganskom osmicom vratit će vas u prošlost i pokazati jedne od najljepših vidikovaca u ovom dijelu Srbije. To je vožnja koju nećete tako lako zaboraviti.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.