ant-rozetsky-SLIFI67jv5k-unsplash

Kako vodik može dekarbonizirati industriju čelika i što je potrebno?

GREEN_300_listici_sredina

Dekarbonizacija čelika

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kako bi smanjili svoju štetnost i emisije CO2, tvrtke koje proizvode čelik moraju urgentno reagirati. Evo i kako.

Industrija čelika odgovorna je za četvrtinu industrijskih emisija u Europi. Uz recikliranje čelika i skladištenje samog ugljika nužno je “očistiti” i proizvodni proces, a vodik kao rješenje za dekarbonizaciju industrije dobiva sve veću pozornost. Proizveden elektrolizom, zeleni vodik mogao bi se koristiti za čišćenje otprilike dvije trećine globalne proizvodnje čelika koja se trenutno oslanja na fosilna goriva. Primetals Technologies, tvrtka Mitsubishi Heavy Industries (MHI) grupe, razvila je proces koji zamjenjuje visoke peći na fosilna goriva postrojenjima na vodik, pomažući u dekarbonizaciji proizvodnje čelika.

Industrijski sektori poput proizvodnje čelika tradicionalno se oslanjaju na fosilna goriva za proizvodnju intenzivne topline i hranjenje kemijskog procesa potrebnog za taljenje željezne rude. Primarna proizvodna ruta, čini 60% proizvodnje čelika u Europi i većina emisija dolazi iz visoke peći i koksare gdje ugljen u prahu (PC), nafta, prirodni plin ili njihova kombinacija potpomažu proces i uz to proizvode ozbiljne količine CO2. Prelazak na čišću sirovinu poput vodika nudi rješenje koje proizvodi samo bezopasne emisije pare.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.