ant-rozetsky-SLIFI67jv5k-unsplash

Kako vodik može dekarbonizirati industriju čelika i što je potrebno?

GREEN_300_listici_sredina

Dekarbonizacija čelika

Kako bi smanjili svoju štetnost i emisije CO2, tvrtke koje proizvode čelik moraju urgentno reagirati. Evo i kako.

Industrija čelika odgovorna je za četvrtinu industrijskih emisija u Europi. Uz recikliranje čelika i skladištenje samog ugljika nužno je “očistiti” i proizvodni proces, a vodik kao rješenje za dekarbonizaciju industrije dobiva sve veću pozornost. Proizveden elektrolizom, zeleni vodik mogao bi se koristiti za čišćenje otprilike dvije trećine globalne proizvodnje čelika koja se trenutno oslanja na fosilna goriva. Primetals Technologies, tvrtka Mitsubishi Heavy Industries (MHI) grupe, razvila je proces koji zamjenjuje visoke peći na fosilna goriva postrojenjima na vodik, pomažući u dekarbonizaciji proizvodnje čelika.

Industrijski sektori poput proizvodnje čelika tradicionalno se oslanjaju na fosilna goriva za proizvodnju intenzivne topline i hranjenje kemijskog procesa potrebnog za taljenje željezne rude. Primarna proizvodna ruta, čini 60% proizvodnje čelika u Europi i većina emisija dolazi iz visoke peći i koksare gdje ugljen u prahu (PC), nafta, prirodni plin ili njihova kombinacija potpomažu proces i uz to proizvode ozbiljne količine CO2. Prelazak na čišću sirovinu poput vodika nudi rješenje koje proizvodi samo bezopasne emisije pare.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.