robin-ooode-4ZtYoQavCVI-unsplash

EU će početi mjeriti emisije ugljika iz zgrada

GREEN_300_listici_sredina

Novi standardi energetske učinkovitosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Europska komisija razmatra novi zahtjev na razini EU-a za mjerenje emisija ugljika povezanih s građevinskim materijalima tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa.

Zgrade su odgovorne za oko 40% potrošnje energije u EU i 36% emisija stakleničkih plinova. Kako bi se uhvatila u koštac s njima, Europska unija je poduzela velike napore obnove kako bi postigla svoj pravno obvezujući cilj smanjenja emisija na nulu do 2050. godine. Cilj je uvesti minimalne standarde energetske učinkovitosti za sve zgrade do 2035. Međutim, postignut je mali napredak u smanjenju utjecaja građevinskih materijala koji se koriste u građevinskom sektoru na okoliš. Globalno, 11% emisija dolazi od utjelovljenog ugljika u građevinarstvu – emisija stvorenih izgradnjom, rušenjem i samim postojanjem građevine, grijanjem i sl. Procjenjuje se da utjelovljeni ugljik iznosi 10-20% ukupnih emisija povezanih sa zgradama u Europskoj uniji.

Metode proračuna

Nacrt EPBD-a koji je procurio nalaže izračun potencijala globalnog zatopljenja (GWP) u životnom ciklusu novih zgrada putem certifikata energetske učinkovitosti (EPC). To bi se trebalo dogoditi od 1. siječnja 2027. “za sve nove zgrade s korisnom površinom većom od 2000 četvornih metara” i za sve nove zgrade počevši od 1. siječnja 2030. Inicijativa Level(s) datira iz 2018. godine, kada je EU započeo testiranje novog okvira dizajniranog za mjerenje performansi održivosti zgrada, od projektiranja do kraja životnog vijeka.

Za zemlje s niskougljičnom opskrbom električne energije poput Francuske, emisije iz zgrada manji su prioritet nego za zemlje s “ugljično intenzivnijom” električnom energije poput Njemačke. U Francuskoj, u novogradnji, zbog visokih energetskih performansi, izolacije zgrada i vrlo niskog faktora emisije električne energije, ugrađeni ugljik mogao bi predstavljati do 75% ukupnog ugljičnog otiska, a ostatak se odnosi na grijanje i hlađenje. Kao posljedica toga, dok se EU prvenstveno bavi emisijama iz grijanja, pojedine države EU-a počele su to raditi same. Po ovoj temi, Francuska je među zemljama pionirima, kreirali su Uredbu o zaštiti okoliša RE2020. Jedan od izazova je usklađivanje metode izračuna i očekuje se da će ona stupiti na snagu početkom 2022. godine. Nova francuska regulativa će uzeti u obzir utjecaj ugljika na sve materijale i opremu koji se koriste u zgradi, od izgradnje do faze rušenja. Također će dati veću težinu ugljiku koji se emitira danas od ugljika koji će se emitirati kasnije. Inicijativa će povećati korištenje materijala s niskim ugljičnim otiskom i većina trenutnih ušteda energije i ugljika doći će od korištenja drva kao alternative cementu, cigli i čeliku.

Slične planove imaju i nordijske zemlje, koje imaju istaknutu šumarsku industriju i visok udio nuklearnih i obnovljivih izvora energije u svojim mješavinama električne energije. “Norveška, Švedska, Danska, a zatim i Finska „već“ rade na uključivanju ugljičnog otiska zgrada, utjelovljenog ugljika i operativnog ugljika, putem regulacije u roku od jedne ili dvije godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.