U suradnji s Coolinarikom i danas vam donosimo provjereno ukusan recept za sangrija tortu s voćem i crnim vinom koju će obožavati cijelo društvo. Za pripremu vam je potrebno 130 minuta i sljedeći sastojci:
Za biskvit:
40 g maslaca
6 jaja
190 g šećera
1 Dolcela Vanilin šećer
150 Glatkog brašna Podravka
40 g Dolcela Gussnela
1 žličica Dolcela Praška za pecivo
prstohvat soli
3-4 žličice sirupa sirupa od sangrije za prelijevanje pečenog biskvita
Za kremu:
500 g mascarpone sira
4 žličice šećera u prahu
2-3 žličice sirupa od sangrije
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
250 g slatkog vrhnja
Za nadjev i dekoraciju:
500 g breskvi
200 g marelica
50 g malina
50 g kupina
50 g borovnica
50g crvenog ribizla
listići svježe mente
Za sangrija sirup:
500 ml crnog vina
100 g smeđeg šećera
ocijeđeni sok 1 naranče
ocijeđeni sok ½ limuna
2 žlice brandya ili ruma
1 štapić Vegeta Maestro cimeta
Priprema
1. Za biskvit pećnicu zagrijte na 180 °C, a dva kalupa za torte Ø 18 – 20 cm, obložite papirom za pečenje.
Otopite maslac na laganoj vatri i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
2. U posudu stavite jaja, šećer i vanilin šećer pa sve promiješajte mikserom. Miksajte dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića (oko 7 – 10 minuta).
3. U drugoj posudi pomiješajte brašno, Gussnel škrobno brašno, prašak za pecivo i sol pa polovicu svega nježno prosijte u prvu posudu. Nježno miješajte lopaticom potezima u obliku brojke osam.
Isto ponovite i s drugom polovicom smjese brašna. Zatim lagano usipajte otopljeni maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
4. Smjesu razdijelite na dva jednaka dijela i svaki dio prelijte u pripremljene kalupe. Pecite ih oko 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom. Pečene biskvite izvadite iz pećnice i dobro ih ohladite.
5. Ohlađene biskvite prerežite na tri jednake okrugle kore. Ukoliko koristite kalup Ø 20 cm, prerežite ih na pola.
6. Za nadjev i dekoraciju breskve i marelice operite, prepolovite, odstranite im koštice i narežite ih na ploške.
7. Za sangrija sirup posudu stavite vino, šećer, sok od naranče i limuna. Dodajte brandy i cimet pa sve kuhajte na umjerenoj vatri dok se količina ne smanji na pola te sve postane gušće i sirupasto. Ako vam ostane sirupa, iskoristite ga kao preljev za palačinke, sladolede i ostale slastice.
8. Za kremu u posudi dobro izmiješajte mascarpone sir, šećer, vanilin šećer i 2-3 žlice ohlađenog sirupa od sangrije. Dodajte slatko vrhnje i sve miksajte električnim mikserom dok se smjesa ne pretvori u čvrstu kremu.
9. Tortu slažite tako da prvo biskvite stavite na pladanj za tortu. Prelijte ih žlicom sirupa od sangrije, a zatim premažite tankim slojem kreme. Na sloj kreme posložite nasjeckano miješano voće pa premažite sve s još malo kreme. Prekrijte sve drugom korom i ponavljajte postupak slaganja voća i kreme dok ne potrošite sve kore.
10. Tortu slažite tako da prvo biskvite stavite na pladanj za tortu. Prelijte ih žlicom sirupa od sangrije, a zatim premažite tankim slojem kreme. Na sloj kreme posložite nasjeckano miješano voće pa premažite sve s još malo kreme. Prekrijte sve drugom korom i ponavljajte postupak slaganja voća i kreme dok ne potrošite sve kore.
11. Ovako pripremljenu tortu premažite sa svih strana preostalom kremom, a zatim je odložite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći, kako bi se krema dobro stisnula.
Posluživanje
Ohlađenu tortu na kraju ukrasite svježim voćem i listićima metne te poslužite.
Savjet
Vodite računa o tome da ćete, ukoliko koristite kalup Ø 18 cm, na kraju imati 6 tankih biskvitnih kora, a koristite li kalup od 20 cm, imat ćete 4 biskvitne kore.