Ppaper bottle1 (1)

Coca-Cola u Europi najavljuje testiranje prvog prototipa papirnate boce

GREEN_300_listici_sredina

Korak dalje u ispunjavanju vizije

Iako je riječ o ambicioznom projektu koji je još uvijek u razvoju, krajnji cilj je boca koja se može reciklirati kao papir.

Kroz ulaganje u istraživanja, testiranje primjene različitih tehnologija te ostvarivanje suradnji s inovativnim partnerima, Coca-Cola nastoji proizvesti papirnatu bocu koja će se moći reciklirati kao i svaki drugi oblik papira. Ovi napori rezultirali su prototipom prve generacije boce čiji je vanjski sloj ambalaže načinjen od papira, ali s čepom i unutarnjim slojem koji sadrže plastiku. Iako je pri izradi ove boce korištena 100% reciklirana plastika, koja se nakon upotrebe ponovno može reciklirati, konačni cilj i sljedeći korak je pronaći rješenje koje ne sadrži plastiku i u potpunosti je napravljeno od papira. Prototip nove papirne boce razvijen je kroz suradnju znanstvenika u Laboratoriju za istraživanje i razvoj Coca-Cole u Bruxellesu i tvrtke The Paper Bottle Company (Paboco).

Naime, tehnologija koju je razvila tvrtka Paboco kreirana je da proizvodi boce koje se mogu 100% reciklirati, a izrađene su od drveta iz održivih izvora s barijerom od biobaznog materijala, koji je otporan na tečnost, CO2 i zrak. Ova suradnja je korak dalje u ispunjavanju globalne Coca-Coline vizije za “Svijet bez otpada”, a tvrtka se obvezala da će do 2030. godine za svaku bocu ili limenku koju proda pomoći prikupiti i reciklirati istu količinu prazne ambalaže s tržišta te koristiti ambalažu koja sadrži 50 posto recikliranog materijala. Također, The Coca-Cola Company ulaže znatne napore da se do 2025. godine 100 posto primarne ambalaže koju globalno plasira može reciklirati.

Prototip papirnate boce predstavljen je na virtualnom eventu, a plan je da boce ovog ljeta budu dostupne na mađarskom tržištu iako je cilj da se proširi i po drugim zemljama. Testiranje bi, kao pilot projekt, trebalo početi s Coca-Colinim biljnim napitkom AdeZom. Ponuda će biti dostupna za 2.000 potrošača u Mađarskoj, kroz partnerstvo s Kifli.hu – jednom od mađarskih najbrže rastućih internet prodavaonica prehrambenih proizvoda. “Čini se da je AdeZ savršen odabir za naš prototip papirnate boce”, rekla je Katalin Halász, direktorica marketinga prehrambenih kategorija Coca-Cole za Europu. “AdeZ je biljni napitak, a svrha brenda je da “pozitivne promjene učini jednostavnijim”. Potrošači AdeZa često su i sami zainteresirani za održivost, nova dostignuća i inovacije u ovom području pa je tako AdeZ bio logičan izbor – pravi napitak i pravi potrošači za testiranje našeg prototipa papirne boce”, dodala je.

Navike potrošača se mijenjaju, a zdravi i aktivni životni stil te odgovoran odnos korporacija prema okolišu postaju sve važniji. Stoga Coca-Cola unosi promjene u svoje poslovanje koje su vidljive unutar i izvan boce, nastojeći ponuditi rješenja koja odgovaraju navikama potrošača, a pritom štite okoliš. Prošle godine je mineralna voda Römerquelle postala prva voda u Hrvatskoj s cjelokupnim asortimanom u potpunosti napravljenim od recikliranih plastičnih boca. Uz inovacije i smanjenje utjecaja svog poslovanja na okoliš, Coca-Cola je u Hrvatskoj u posljednje dvije godine provodila društveno odgovorni projekt “Od izvora do mora” kroz koji je prikupljala otpad uz obale hrvatskih rijeka, jezera i Jadranskog mora te podizala svijest o važnosti primjerenog odlaganja ambalažnog otpada. U ovoj godini, uz podršku The Coca-Cola Foundationa, u Šibeniku je u suradnji s lokalnom zajednicom pokrenuta inicijativa “Šibenik Zero Waste City” usmjerena povećanju svijesti građana o recikliranju, poticanju razvoja navika usmjerenih na smanjivanje otpada i osiguranju infrastrukture za odvajanje otpada na plažama i ulicama grada.

PHOTOS BY: Coca-Cola / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.