turizam
turizam

Kako će europski klimatski ekstremi utjecati na turizam? Dva su potencijalna ishoda

GREEN_300_listici_sredina
Turisti bi s Mediterana jednostavno mogli otići u druge zemlje. No, postoji šansa da će samo izbjegavati najtoplije mjesece te da će zbog toga sezona biti duža i manje napučena.

Rastuće ljetne temperature diljem južne Europe mogle bi potaknuti trajnu promjenu u navikama turista, pri čemu bi više putnika biralo hladnije destinacije ili bi svoj odmor bookirali u proljeće ili jesen kako bi izbjegli ekstremnu vrućinu, predviđaju stručnjaci za turizam.

Podaci Europske komisije za putovanja (ETC) pokazuju da je broj osoba koje planiraju putovati u mediteransku regiju od lipnja do studenog već pao za 10 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Destinacije poput Češke, Danske, Irske i Bugarske s druge strane bilježe porast interesa, piše CBC.

“Očekujemo da će nepredvidive vremenske prilike u budućnosti imati veći utjecaj na izbore putnika u Europi”, rekao je Miguel Sanz, šef ETC-a.

Za sada stabilno, ali…

Izvješće tog udruženja također pokazuje da sada 7,6 posto putnika smatra ekstremne vremenske događaje glavnim razlogom za zabrinutost prilikom putovanja u periodu od lipnja do studenog.

Turističke kompanije kažu da vrućina i vremenski ekstremi još uvijek nisu uzrokovali mnogo otkazivanja.

Ali ta ravnoteža bi se mogla promijeniti jer se očekuje da će toplinski valovi postajati sve više iscrpljujući. Znanstvenici već dugo upozoravaju da će klimatske promjene, uzrokovane emisijama CO2 iz fosilnih goriva, učiniti ekstremne vremenske događaje češćima, ozbiljnijima i smrtonosnijima.

Prema podacima Europske unije, najveći gubici, do pet ili deset posto, predviđaju se za Cipar, Grčku, Španjolsku, Italiju i Portugal. S druge strane, najveći dobici s povećanjem većim od 5 posto u turizmu bit će raspoređeni u Njemačkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Priče o turistima koji su spašavani helikopterima s talijanskih plaža ili prevezeni u hitnim slučajevima iz Atenske Akropole preplavile su europske medije posljednjih tjedana.

Turisti u Rimu su novinarima Reutersa rekli da bi se dva puta razmislili prije nego što opet rezerviraju putovanje tamo u srpnju, jer se bore da popiju dovoljno vode, ostanu u hladu i pronađu mjesta s klima uređajem za odmor.

To je loše vijesti za talijansku ekonomiju, koja cvjeta tijekom prometnih ljetnih mjeseci.

Predikcije se razlikuju

Talijansko Ministarstvo okoliša je upozorilo u izvješću ove godine da će strani turisti u budućnosti više putovati u proljeće i jesen te birati hladnije destinacije.

“Balans će biti negativan, i to zato što će dio talijanskih turista doprinijeti protoku međunarodnog turizma prema manje vrućim zemljama”, navodi se u izvješću.

Neki se nadaju da će ta promjena jednostavno biti promjena u prometu, a ne smanjenje.

U Grčkoj, gdje su međunarodni zračni dolasci porasli za 87,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine od siječnja do ožujka, prenapučenost ljeti muči turističke vruće točke poput otoka Mykonos.

Povećana putovanja zimi, u proljeće i jesen mogla bi ublažiti taj problem i nadoknaditi potencijalno usporavanje ljetne sezone.

Grčke vlasti su zatvorile staru Akropolu u Ateni tijekom najtoplijeg dijela dana na nedavnom petku kako bi zaštitile turiste.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.