Jezero-Čiče-Mario-Žilec-1024x682

Još jedna naša regija ide po svjetsko priznanje! Žele biti na vrhu svijeta po održivom turizmu

GREEN_300_listici_sredina

Slijede Međimurje kao primjer

Green Destinations neprofitna je organizacija, sa sjedištem u Nizozemskoj, a čiji je cilj unaprijediti održivi razvoj destinacija i dionika turizma te promovirati njihovu prepoznatljivost na globalnoj razini.

Nedavno je Međimurska županija osvojila prestižan Green destination certifikat, a uskoro bi se njime mogla okruniti i Zagrebačka. Riječ je o certificiranju koje donosi niz dobrobiti od povećavanja vidljivosti na turističkom tržištu, uvrštavanjem naših destinacija u svjetske vodiče i prezentacije na velikim turističkim sajmovima čime se jača konkurentnost.

Zagrebačka je županija tako ušla u konkurenciju za srebrni certifikat, i to, kako je istaknula direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, zahvaljujući primjenjivanju pojma održivosti u praksi.

“Želimo kroz naš rad uključiti sve dionike, postaviti visoki standard smjera razvoja održivog turizma kojeg vodimo unatrag četiri godine“, kazala je Ivana Alilović.

Najveća regija održivog turizma

“Završili smo fazu pripreme za proces certificiranja i sada nam slijedi sam proces u koji ćemo uključiti sve relevantne dionike razvoja turizma destinacije. U prvoj fazi smo proveli istraživanje o spremnosti dionika za proces certificiranja i primjenu održivih praksi poslovanja, a nakon čega nam slijedi edukacija dionika, opsežna priprema ostale potrebne dokumentacije, te smo svjesni činjenice kako je pred nama puno posla“, dodala je Alilović, ističući pritom da je cilj da već iduće godine Zagrebačka županija bude proglašena najvećom certificiranom regijom održivog turizma u Hrvatskoj od međunarodno priznate organizacije Green Destinations.

Vrijedna nagrada

Naime, Green Destinations neprofitna je organizacija, sa sjedištem u Nizozemskoj, a čiji je cilj unaprijediti održivi razvoj destinacija i dionika turizma te promovirati njihovu prepoznatljivost na globalnoj razini. Razvija održiv i odgovoran turizam prema načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizma (GSTC).

Uživa iznimno visoku prepoznatljivost kvalitete od strane partnera i putnika širom svijeta te surađuje s preko 400 destinacija i prisutna je u više od 90 zemalja diljem svijeta.

Zeleno srce Međimurja 

Podsjetimo, ovu prestižnu nagradu nedavno je dobila naša najsjevernija regija.

“Ovo veliko priznanje stiglo je kao rezultat truda, rada, zalaganja svih stanovnika Međimurja. Ovo je nagrada svih onih koji neumorno i predano brinu o uređenosti svog zavičaja, zaštiti okoliša, čuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti. Međimurje je zelena kolijevka hrvatskog održivog turizma, sve naše strategije razvoja turizma usmjerene su u održivost, promociji bogatih prirodnih vrijednosti između Mure i Drave, revitalizaciji kulturne baštine, naše povijesti, kvalitete enogastronomije i lokalnih proizvoda, i svega što daje snažni identitet Međimurja. Ovim vrijednim priznanjem to je prepoznala struka na svjetskoj razini“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec pri preuzimanju nagrade u Berlinu.

Kako nam je ranije kazao Rud Grula, direktor Turističke zajednice Međimurja, dobiti certifikat znači biti u vrhu svijeta po pitanju održivosti.

“Praktično smo se pripremali gotovo godinu dana, ali mogu reći da Međimurje na temu održivosti radi već gotovo 20 godina u različitim segmentima jer se u ovom pogledu sve gleda poprilično široko, od gospodarenja otpadom, otpadnim vodama, energetske učinkovitosti i različitih klimatskih uvjeta pa sve do gospodarenja prirodnom i kulturnom baštinom i upravljanja destinacijom uopće”, objasnio je Grula.

PHOTOS BY: Instagram - VisitMedimurje, https://visitzagrebcounty.hr/ / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.