vinicius-henrique-photography-A7GwggrhXm4-unsplash

Znate li koje je najsunčanije mjesto na cijelom svijetu? Prima jednaku količinu Sunca kao i Venera

GREEN_300_listici_sredina

'Nužno je zaštititi kožu'

Usporedba je "nevjerojatna", s obzirom na to da se Venera nalazi otprilike 28 posto bliže Suncu nego Zemlja.

Čileanska pustinja Atacama najsunčanije je mjesto na Zemlji, a nova studija potvrdila je da to područje “ulovi” jednak broj sunčevih zraka kao i Venera.

Iako je inače hladan i suh, ovaj sunčani pojas, koji se nalazi na nadmorskoj visini od otprilike 4.000 metara, primi daleko najviše sunčeve svjetlosti, potvrđuje studija objavljena u časopisu Bilten Američkog meteorološkog društva.

Ovo je područje posebno iz nekoliko razloga. Osim što je riječ o najstarijoj pustinji na Zemlji i vjerojatno najboljem mjestu za promatranje noćnog neba, Atacama se posebno ističe i svojim solarnim zračenjem, odnosno količini izlazne svjetlosne energije koju Sunce emitira na Zemlju.

Naime, znanstvenici su ovdje izmjerili svjetski rekord od 2177 vata po kvadratnom metru. Za usporedbu, radijacija na vrhu Zemljine atmosfere je otprilike 1360 vata po kvadratnom metru, navodi se u studiji, a prenosi Live Science.

‘Kao da stojite na Veneri’

“To je zapravo jednaka količina koju biste primili da stojite na Veneri”, rekao je za The Washington Post Raul Cordero, glavni autor studije i klimatolog sa Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj.

Usporedba je “nevjerojatna”, s obzirom na to da se Venera nalazi otprilike 28 posto bliže Suncu nego Zemlja, dodao je Cordero.

Iako obilje sunca može imati svoje prednosti, ovoliko izlaganje može imati i negativne strane.

“Ako ste izloženi tako visokoj opasnosti od zračenja, morate zaštititi svoju kožu. Ovdje ima ljudi koji rade, svjesni da je zračenje opasno, ali sada konačno znamo i koliko”, kazao je Cordero.

Iako su satelitski podaci pokazali da ovo područje ima najviše sunčeve svjetlosti na svijetu, nova studija pomaže potvrditi i dodatno objasniti zašto je to tako i u kolikoj mjeri.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.