patrick-hendry-vlA_C_HTc1A-unsplash

Dr. sc. Julije Domac: “Dio Hrvatske mogao bi postati pustinja, a delta Neretve uništena”

GREEN_300_listici_sredina

10 godina za spas čovječanstva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Dr.sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu, osvrnuo se na nedavno izvješće IPCC-a, upozorio na opasnosti koje prijete našoj zemlji zbog klimatskih promjena, te dao svoj prijedlog za borbu protiv istih.

Ovo ljeto svi pričaju o klimatskim promjenama. Nažalost i s razlogom – počelo je s poplavama u Belgiji i Njemačkoj i tornadom u Češkoj, a sada su požari svuda oko nas. U Grčkoj, Turskoj, na Sardiniji… Na požare u Amazoni i u Sibiru smo se već i navikli. Bojimo se da je pitanje dana kad će gorjeti i kod nas. Nedavno izvješće IPCC-a (Međudržavni panel za klimatske promjene pri Ujedinjenim Narodima) je toliko zabrinjavajuće i apokaliptično da ga je teško i prihvatiti. Nekako se još uvijek nadamo se da su se znanstvenici prevarili iako se to rijetko događa. Poruka ovog teksta kojeg su napisale stotine znanstvenika iz cijelog svijeta je da je ostalo jako malo vremena. Deset godina. Deset godina da pokušamo spasiti naš život kakav poznajemo na Zemlji. Deset godina da pokušamo spriječiti nestašicu vode, egzodus milijuna, pothranjenost, izumiranje vrsta… Život na Zemlji kakav poznajemo neizbježno će se preobraziti zbog klimatskih promjena, a mi imamo još deset godina da sačuvamo čovječanstvo.

Naš svijet se jako mijenja, na tigraste smo se komarce već navikli, a od nedavno se u Jadranu pojavila i otrovna riba lav. Invazivne vrste samo su jedan od znakova promjene i prisutne su u sve većem broju. Već sada je jako suho i vruće, a očekuje se da suše postanu sve dulje i sve češće. Dio Hrvatske mogao bi postati pustinja, a plodna delta Neretve uništena zbog mora koje će u nju sve više ulaziti. Požari su svuda oko nas.

Izvješće IPCC-a ipak daje i nadu. Ljudi još mogu promijeniti svoju sudbinu trenutačnim i drastičnim mjerama. Rješenja postoje, potrebna je samo volja da ih primijenimo. Čista energija, obnovljivi izvori jedno su od rješenja. Države trebaju stvoriti okvir da svaki pojedinac može proizvoditi energiju. Krovovi višestambenih zgrada i naših obiteljskih kuća trebaju biti pokriveni sunčanim elektranama. Postoji infrastruktura koju je potrebno sagraditi, a postoji i 30 milijardi eura europskih fondova kojima to u sljedećih desetak godina možemo napraviti. Treba konačno shvatiti da Zeleni plan nije jedna od opcija nego jedina opcija. Svi mi mijenjamo klimu svojim djelovanjem – energijom koju trošimo ili štedimo, hranom koju jedemo, vozilima koje koristimo. Pritiskom na političare da djeluju, utjecajem na zakone koji se donose. Sve počinje od pojedinca, sve počinje od čovjeka. Na nama je da se odlučimo i da djelujemo.

PHOTOS BY: Unsplash, FreePik / Sva prava pridržana

DSC6993-scaled
Inženjer, uvijek optimist, ravnatelj, predsjednik i savjetnik. Dr. sc. Julije Domac pionir je energetske tranzicije u Republici Hrvatskoj. Njegova misija prije dvanaest godina da osnuje prvu hrvatsku energetsku agenciju, a danas jednu od najjačih u Europskoj uniji, REGEA-u danas se pokazala vizionarskom. Važnost tema energije i klime prepoznao je još dok su na ovim prostorima svi na to odmahivali rukom. Danas uz dužnost ravnatelja REGEA-e obnaša i dužnost predsjednika FEDARENE u trećem mandatu Europskog udruženja regija i energetskih agencija sa sjedištem u Bruxellesu, te je i prvi posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu. Uvijek optimist, a u slobodno vrijeme i blogger. Influencer u pravom smislu te riječi.
*

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.