Snapinsta.app_305089095_196987772733622_1898347654144778685_n_1080

Jeste li znali da se najviša željeznička stanica u Europi nalazi na visini od 3.454 metara?

GREEN_300_listici_sredina

Jedna od najimpresivnijih inženjerskih građevina u Švicarskoj

Otkrijte jednu od najviših željezničkih stanica u Europi smještenu na vrhu planine Jungfrau u Švicarskoj! Na visini od 3.454 metara pruža jedinstveni pogled na okolne planine i glečere, nudi istraživanje vrhunskog observatorija i mnoge druge atrakcije.

Željeznička stanica Jungfraujoch je jedna od najviših željezničkih stanica u Europi, smještena na vrhu planine Jungfrau u Švicarskoj, na visini od 3.454 metara. Ova jedinstvena željeznička stanica pruža posjetiteljima nevjerojatne poglede na okolne planine i glečere, kao i priliku za istraživanje najvišeg gornjeg dijela svjetske željezničke mreže.

Željeznička stanica Jungfraujoch otvorena je 1912. godine od strane švicarskog željezničkog društva Jungfraubahn, a za njezinu izgradnju trebalo je nekoliko godina. Gradnja je bila tehnički zahtjevna, a radovi su se izvodili uglavnom ručno. U to vrijeme, željeznička stanica Jungfraujoch predstavljala je pravu tehničku inovaciju, a graditelji su se morali suočiti s brojnim izazovima kako bi izgradili željezničku stanicu na ovako nepristupačnom mjestu.

Zanimljivo je da željeznička stanica Jungfraujoch ima i niz tunela koji se protežu kroz planinu, a koji su izgrađeni kako bi se osiguralo da željeznička stanica može biti pristupačna čak i u najtežim vremenskim uvjetima. Tuneli su izgrađeni između 1896. i 1912. godine, a danas predstavljaju jednu od najimpresivnijih inženjerskih građevina u Švicarskoj.

Jungfraujoch je također poznat po svom vrhunskom observatoriju koji se nalazi na vrhu planine, a koji pruža jedan od najimpresivnijih pogleda na glečer Aletsch. Ovaj observatorij je izgrađen kako bi omogućio znanstvenicima da istraže atmosferske uvjete na tako velikoj nadmorskoj visini. Observatorij se također koristi za promatranje sunčevih zraka, što ga čini važnim mjestom za proučavanje sunčeve aktivnosti i njenog utjecaja na Zemlju.

Željeznička stanica Jungfraujoch također nudi posjetiteljima mogućnost istraživanja mnogih drugih atrakcija, uključujući Ice Palace – palaču od leda, kao i Alpine Sensation, muzej koji prikazuje povijest i gradnju željezničke stanice. Također se možete provozati kroz Schilthorn, vrh planine koji se pojavljuje u James Bond filmu “On Her Majesty’s Secret Service.”

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.