F95896 Craigievar Castle - near Alford, Aberdeenshire, Scotland.

Klimatske promjene uništile inspiraciju za Pepeljugu: ‘Pomozite nam da dvorac opet bude ružičast’

GREEN_300_listici_sredina

Ekstremni uvjeti ostavili su trag na zidovima

Zemljište oko poznatog škotskog dvorca Craigievara otvoreno je za posjetitelje, ali objekt će ostati zatvoren zbog obnove zidova. Oni su, uslijed vremenskih neprilika, gotovo potpuno uništeni. Škotska potiče na donacije kako bi se obnova ubrzala.

Obnavlja se Craigievar u Škotskoj, dvorac za koji se vjeruje da je inspirirao onaj Walta Disneyja za Pepeljugu. Trenutno je prekriven zaštitnom ružičastom mrežom, a obnovu provodi Nacionalna zaklada Škotske (NTS). Nakon što su 2009. godine obnovili zidove, teški su ih vremenski uvjeti uzrokovani klimatskim promjenama, uništili. Potrebno je više rada kako bi dvorac zadržao svoju bajkovitu estetiku, a pritom bio otporniji na vremenske neprilike.

“Craigievar ima posebno mjesto u srcima i umovima lokalne zajednice diljem Škotske, ali i globalno, zahvaljujući čuvenoj ružičastoj vanjštini dvorca”, rekao je Iain Hawkins, regionalni direktor NTS-a, prenosi Sky News. Dvorac je izgrađen u škotskom baronskom stilu i među najbolje je očuvanim kulama u Škotskoj. Njegovi visoki ružičasti tornjevi posebno su prepoznatljivi u cijelom svijetu, zato NTS poziva ljude da donacijama ubrzaju restauraciju.

Zatvoren za posjetitelje 

“Naša je dužnost osigurati da ovaj toliko voljeni dvorac bude zaštićen od klimatskih promjena na način koji je suosjećajan s prirodnim okolišem i nasljeđem ove veličanstvene građevine”, dodao je Hawkings.

Projekt, koji uključuje nanošenje više slojeva krečnjaka na zidove dvorca kako bi se osvježila boja, očekuje se da će biti dovršen do proljeća iduće godine.
NTS je dovršio sličan projekt u Hill Houseu u Helensburghu, arhitekta Charlesa Mackintosha. Struktura je tamo bila zaštićena divovskom mrežastom “kutijom” sagrađenom da zaštiti njezine zidove od daljnjeg oštećenja i trebalo je desetljeće da se dovrši.

Iako će zemljište Craigievara ostati otvoreno za posjetitelje tijekom radova, objekti će biti zatvoreni.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.