clay-banks-_wkd7XBRfU4-unsplash

Jutros ste popili šalicu omiljene vam kave? Ne bacajte talog jer čini čuda u domaćinstvu!

GREEN_300_listici_sredina

Pomaže u baš svemu. Stvarno, svemu!

Uz to što je odlična za energiju i razbuđivanje, kava se može koristiti i na druge super načine u kućanstvu, vrtlarstvu kao i u rutini njege kože. Popili ste omiljeni jutarnji napitak? E, pa sad je vrijeme za posao! Posao u kojem talog pomaže!

Završeno je ispijanje šalice omiljenog crnog napitka i vrijeme je za bacanje taloga u vrećicu za bio otpad? U ovom scenariju sve je idealno osim bacanja taloga, jer upravo onaj crni ostatak kave u šalici može poslužiti na jako puno načina. Baš dobrih načina! Osim toga, ispijanje kave je zero stres radnja pa neka bude i zero waste.

Kada se koristi ispravno, talog kave može biti odličan dodatak vašemu vrtu. Mnogi ga vrtlari smatraju sigurnim, prirodnim i učinkovitim načinom poticanja rasta biljaka bez upotrebe jakih kemikalija i pesticida. Iskoristite talog ako želite potaknuti rast cvijeća i bobičastoga voća ili pak izbjeći pojavljivanje puževa. Koristite ga i za kompost jer se zahvaljujući njemu povećava razina dušika u tlu.

Pomiješate li svježi talog kave sa sitnim sjemenjem mrkve prilikom sadnje, imat ćete bolji urod, što će pomoći i da otjerate razne crve koji napadaju mrkvu.

Određeni spojevi u kavi poput kofeina i diterpena otrovni su za insekte. Dakle, talog kave možete koristiti i za odbijanje buba. Kako otjerati komarce ljeti? Talog stavite na male tanjuriće koje ćete postaviti na par mjesta oko vas. Podloga od kave vrlo je korisna i protiv buha. Buhe su vrlo česti problemi kod kućnih ljubimaca. Dakle, samo trljajte talog na krzno ljubimca nakon šamponiranja kako biste uklonili buhe.

Drvenom namještaju vratite mladost! S pomoću štapića za uši ili blazinice nanesite talog od kave na ogrebotine na drvenom namještaju i ostavite pet do deset minuta, a zatim obrišite pamučnom krpom. Ogrebotine će biti manje vidljive.

Ponavljajte postupak tako dugo dok ogrebotina ne bude iste boje kao okolna površina.

Kozmetički tretmani s talogom mogu početi!

Talog kave izuzetno je djelotvoran zbog fine zrnate teksture kave pa napravite piling – s dodatkom meda ili bez. Osim toga, utapkajte malo taloga na podočnjake i ostavite da odstoji. Kofein u talogu će učiniti da izgledate budnije i osvježeno.

Ne zaboravite pobjediti celulit uz pomoć taloga. Ako bolje pogledate, vidjet ćete da brojne kreme na tržištu namijenjene borbi protiv celulita sadrže kofein. To, naravno, nije slučajno jer on povećava protok krvi i tako smanjuje masne stanice ispod kože. U tušu napravite piling s ostacima kave i tako smanjite celulitne nakupine, nakon čega će vam i koža biti mekanija i glatka.

Svačije tenisice za teretanu ubrzo dobiju neugodan miris. Talog kave fantastično neutralizira mirise. On će upiti i eliminirati neugodan miris i stoga se može koristiti u cipelama. Razlog neugodnog mirisa nogu je razvoj bakterija koje vole vlažna i topla mjesta, poput onog u vašim tenisicama. Kako biste ubili bakterije, napunite filter za kavu ili običnu najlonsku čarapu talogom koji vam ostane nakon kuhanja kave i nagurajte to u tenisicu. Ostavite ondje  48 sati. I gotovo!

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.