Bez obzira jeste li vegetarijanski početnik, fleksitarijanac, želite isprobati veganska jela ili jednostavno želite nove ideje za zdrave, svakodnevne obroke za svoju obitelj – za svakog postoji ponešto. Donosimo vam pregled najnovijih veganskih i vegetarijanskih kuharica koje vrijedi isprobati.
Anne-Marie Bonneau – The Zero-Waste Chef: Plant-Forward Recipes and Tips for a Sustainable Kitchen and Planet
Nakon što je zadnjih 10 godina pokušavala živjeti sa što manje plastike i otpada od hrane, Anne-Marie Bonneau, koja inače ima i svoj blog Zero-Waste Chef, naučila je da je “zero-waste” prije svega namjera, a ne pravilo. Jer, iako je jedna osoba koja živi bez otpada sjajna, ipak će više utjecaja na planet imati ako veliki broj ljudi jednostavno smanji svoj otpad.
U svojoj debitantskoj knjizi Bonneau čitateljima daje činjenice kako bi ih motivirala da budu bolji, kako da smanje svoj otpad, daje jednostavna rješenja i na kraju recepte i strategije kako postati održivi kuhar. Sa 75 veganskih i vegetarijanskih recepata za kuhanje s ostacima hrane i idejama kako iskoristiti namirnice u potpunosti prije nego što propadnu, Bonneau iznosi dostižnu viziju kuhinje bez otpada.
Miyoko Schinner – The Vegan Meat Cookbook: Meatless Favorites. Made with Plants
Više od 100 izdašnih, sočnih, ugodnih jela s veganskim mesom, od klasičnih recepata i brzih večera, pa sve do “napravi sam” recepata za vegansko meso i sireve. Meso na biljnoj osnovi sve je veći trend za one koji žele pomoći planetu, životinjama i svom zdravlju, ali ne žele se odreći mesnih okusa. U ovoj veganskoj mesnoj kuharici autorica Miyoko Schinner vodi vas kroz razne proizvode dostupne na policama trgovina i nudi izravne smjernice kako ih najbolje iskoristiti. Oduševite svoje goste novim i zdravim receptima kojima ne nedostaje okusa. A za one koji su zainteresirani napraviti vlastito vegansko meso i sir od nule, postoje recepti za sočnu piletinu, slaninu s gljivama i mnoge druge koje nikada nećete pronaći u trgovinama. Bez obzira smanjujete li meso zbog svojeg zdravlja, okoliša, dobrobiti životinja ili uštede, The Vegan Meat Cookbook zadovoljit će žudnju fleksitaraca, vegana, vegetarijanaca, pa čak i mesoždera.
Eric Ripert – Vegetable Simple: A Cookbook
Eric Ripert je kuhar, suvlasnik hvaljenog restorana Le Bernardin i osvajač nebrojenih Michelinovih zvjezdica, poznat po svojoj izvrsnoj, čistoj kuhinji usmjerenoj na plodovima mora. U posljednje vrijeme Ripert se našao kako poseže za povrćem kao glavnim izvorom hrane i to po svojoj navici, s velikom namjerom i pažnjom. U kuharici “Vegetable Simple”, Ripert svoju jedinstvenu kulinarsku maštu okreće povrću; njegovoj ljepoti, zemljanosti, hranjivim kvalitetama i mnogim načinima na koje se može pripremiti. Uz prekrasne fotografije renomiranog fotografa Nigela Parryja, ovo je neophodan vodič za naš današnji način prehrane.
Heidi Swanson – Super Natural Simple: Whole-Food, Vegetarian Recipes for Real Life
Kada imamo ispunjen i vrlo zauzet dan, često se čini najlakšim naručiti ili zgrabiti nešto u pokretu nego kuhati kod kuće. Ali to je upravo kada su nam zdrave i hranjive namirnice najpotrebnije. U kuharici “Super Natural Simple”, blogerica i autorica bestselera New York Timesa Heidi Swanson nudi 120 pametno pojednostavljenih recepata. S minimalnim sastojcima, savjetima za uštedu vremena i kreativnim kombinacijama okusa pokazuje kako je zdrava, jednostavna i brza prehrana kod kuće potpuno izvediva.
Ako želite pristupačne načine za dodavanje više povrća na vaš tanjur, ovi vegetarijanski recepti s cjelovitom hranom, zajedno s Heidinom moćnom smočnicom punom domaćih preljeva, pasta i maslaca, pomoći će vam da stvorite zdrave domaće obroke s potpunom lakoćom.
Alexandra Daum – Occasionally Eggs: Simple Vegetarian Recipes for Every Season
Od tvorca popularnog bloga “Occasionally Eggs”, dolazi prekrasna debitantska kuharica koja istražuje blagodati godišnjih doba, ispunjena s više od 110 jednostavnih vegetarijanskih recepata. Alexandra Daum ne voli ništa više od berbe u svom vrtu tijekom cijele godine i stvaranja zadovoljavajućih sezonskih recepata. U svojoj prvoj kuharici pokazuje nam kako može biti jednostavno kuhati zdrava vegetarijanska jela s lokalnim voćem i povrćem, te žitaricama i mahunarkama. A sastojci koji se teško pronalaze svedeni su na minimum. Recepti su uglavnom na biljnoj osnovi, osim povremene upotrebe meda i jaja. Ova knjiga će vas nadahnuti da u svakodnevnu pripremu obroka uvrstite svježe lokalne proizvode.
Ching-He Huang – Asian Green: Everyday plant based recipes inspired by the East
Brza, svježa, biljna jela azijske kuharice Ching-He Huang, daju moderan pristup receptima koji su tradicionalno bez mesa i mliječnih proizvoda.
Azijska hrana uvijek je uključivala razne recepte bez mesa i mliječnih proizvoda. Fokusirajući se u potpunosti na ta biljna jela, Ching-He Huang crpi inspiraciju iz cijele Azije za stvaranje jednostavnih, svakodnevnih i zdravih recepata koji sadrže sastojke bogate proteinima poput tofua, seitana, mahunarki, graha i žitarica. Inspiracija za knjigu je njezin suprug Jamie. Od rođenja je patio od astme i ekcema, ali prije tri i pol godine, tri mjeseca nakon što je usvojio vegansku prehranu, bio je izliječen. Ching-He Huang je uvijek vjerovala u vjekovnu kinesku uzrečicu da je “hrana lijek”, a nakon što je iz prve ruke doživjela preobrazbu zdravlja svog supruga, čvrsto vjeruje u ljekovitu moć biljaka da smanji upale, obnovi, nahrani i nadoknadi. Ova je knjiga puna nadahnjujućih, brzih i jednostavnih recepata, savršenih za vegetarijance, vegane i ljude koji žele smanjiti količinu mesa u prehrani.