drew-dempsey-4FHTEtaj9TM-unsplash

Jedan grad u našem susjedstvu na prvoj je liniji borbe protiv plastike

GREEN_300_listici_sredina

Uveli su i punktove s pitkom vodom

Stanovnici Firence temeljiti su u borbi protiv plastike koja se zasniva na novim zakonima koji ograničavaju korištenje jednokratne plastike.

Jedan talijanski grad na prvoj je liniji borbe protiv plastike. Riječ je o Firenzi koja se posebno istaknula u pogledu ekološkog odgoja djece u školama. Provode ekološko obrazovanje djece, ulažu napore u smanjenje korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u školama i uredima gradske uprave. Osim toga, uveli su posebne punktove s pitkom vodom kako bi se smanjilo kupovanje flaširane.

Upravo su to razlozi zbog kojih je Grad Firenca dobio priznanje organizacije Plastic Free Odv Onlus koja je pratila i ocjenjivala 360 talijanskih gradova i općina u području borbe protiv onečišćenja plastičnim otpadom te provedbe edukacije djece.

‘Ključno je uključiti potrošače’ 

“Sretni smo zbog ovog priznanja kojim su nagrađeni napori koje je naša gradska uprava uložila u ograničenje korištenja jednokratne plastike, poticanje ponovne upotrebe, smanjenja i recikliranja otpada te uvođenja načela kružnog gospodarstva, kao i provedbu ekološkog obrazovanja u školama te daljnje širenje mreže fontana s besplatnom pitkom vodom“, rekao je Andrea Giorgio, savjetnik za zaštitu okoliša i ekološku tranziciju u Gradu Firenci.

Istaknuo je pritom da su njihovi stanovnici temeljiti u borbi protiv plastike koja se zasniva na novim zakonima koji ograničavaju korištenje jednokratne plastike.

Devet milijardi plastičnih boca

“Za njihovu provedbu vrlo je važno uključivanje potrošača koji, naposljetku, svakog dana odlučuju hoće li je koristiti ili zamijeniti ekološki prihvatljivom alternativom. Suradnja između institucija i građana je ključna pa se iz tog razloga fokusiramo na obrazovanje djece od najranije dobi i širenje dobrih praksi i usluga, kako poticanjem korištenja višekratnog posuđa za hranu i piće, tako i korištenja naših fontana s besplatnom pitkom vodom“, dodao je.

Svake godine u Italiji se koristi oko devet milijardi plastičnih boca, a plastika je odgovorna za 80 posto onečišćenja mora. Kako bi se taj postotak smanjio, gradske su vlasti postavile punktove s pitkom vodom.

“Fontane već godinama postavljamo diljem grada i škola te smo zahvaljujući tome od 2017. do danas uštedjeli 26 milijuna boca i 910 tona plastike te izbjegli emisiju 5500 tona CO2 u prometu“, istaknuo je Andrea Giorgio.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.