asphaltart-Trenton-replace-1

Zagrebačke ulice preplavit će vesele boje, a iza toga se krije genijalan razlog!

GREEN_300_listici_sredina

Umjetnost kao zaštitnik pješaka i biciklista

Nekoliko velikih europskih gradova pridružuje se inicijativi Asphalt Art, koja uključuje oslikavanje ulica i određene infrastrukture kako bi se poboljšala sigurnost na ulicama uz revitalizaciju javnih prostora.

Bloomberg Philanthropies objavio je 19 pobjedničkih europskih gradova koji će sudjelovati u Asphalt Art inicijativi kojom bi se osiguralo da gradovi dobiju sredstva i stručnost za razvoj šarenih murala i dizajna. Naime, inicijativa ima za cilj koristite detaljne i živopisne crteže kako bi javnim prostorima dala novi život. Praksa je prvi put primijenjena u brojnim američkim gradovima, poput Pittsburgha i Kansas Cityja, a sada se širi Europom.

Osim što stvara šarenije i privlačnije ulice, inicijativa ima za cilj poboljšati sigurnost za pješake i bicikliste kroz crteže na cestama, pješačkim prijelazima i uz nogostupe. Svaki grad uključen u inicijativu dobit će 25.000 dolara za realizaciju murala, a očekuje se da će biti gotovi do 2023. godine. Osim Zagreba, među odabranim gradovima su Atena, Bruxelles, Firenca, Helsinki, Istanbul, Madrid, Reykjavik, Rim i drugi.

Ovi se podni murali općenito primjenjuju na cesti, nogostupima i pješačkim stazama. Osim što osvježavaju prostor, doprinose poboljšanju protočnosti prometa i sigurnosti sudionika u prometu. Oko 40 projekata u Sjedinjenim Državama već je dokazalo uspjeh inicijative. U Kansas Cityju, redizajniranje raskrižja na kojem su prebrzi automobili dugo predstavljali problem smanjilo je prosječnu brzinu za 45%. U Baltimoreu su obojeni rubnici povećali udio vozača koji ustupaju prednost pješacima za 41%. Čini se da su ove inicijative, koje ne zahtijevaju mnogo sredstava, posebno učinkovite.

Važno je istaknuti i da su lokalni stanovnici također uključeni u proces jer su ipak murali dar upravo njima. Na primjer, u središtu grada Saginaw, Michigan, gotovo 500 stanovnika okupilo se s umjetnicima na jednodnevnom bojanju ulica. Asphalt Art Initiative djelomično je inspiriran radom na poboljšanju sigurnosti pješaka i revitalizaciji ulica New Yorka tijekom mandata gradonačelnika Michaela R. Bloomberga, od 2002. do 2013. godine.

PHOTOS BY: www.asphaltart.bloomberg.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.