priscilla-du-preez-7etIYqqw2jU-unsplash

Europski gradovi koji imaju odličnu ocjenu iz klimatske transparentnosti: Ne biste vjerovali koji je među njima!

GREEN_300_listici_sredina

A gdje smo mi?!

Neprofitna organizacija odgovorna za pokretanje vrhunskog globalnog sustava za otkrivanje ugljika u gradovima objavila je najnoviji popis gradova koji su svojom klimatskom transparentnošću i ulaganjima u klimatska rješenja dobili odličnu ocjenu. Na popisu se nalazi i 21 europski grad, a među njima je i Atena, grad države koja se nerijetko nađe i na popisu kada je u pitanju najzagađeniji zrak. Što su to poduzeli, pročitajte u nastavku.

CDP, neprofitna organizacija odgovorna za pokretanje vrhunskog globalnog sustava za otkrivanje ugljika u gradovima, objavila je svoju listu vodećih za 2022. godinu, a na njoj se uz svjetske gradove našao i 21 europski grad. Popis uključuje glavne gradove, gospodarska središta i manje gradove, pokazujući da su klimatske akcije i transparentnost postale vrijednosti koje dijele lokalne vlasti bez obzira na njihovu veličinu. Da bi dobili odličnu ocjenu, gradovi moraju zadovoljiti nekoliko kriterija koji pokazuju klimatsku transparentnost, ali i djelovanje.

Gradovi moraju javno objaviti podatke o okolišu putem CDP-ICLEI Track sustava, imati inventar emisija za cijeli grad i klimatski akcijski plan. Svi gradovi s popisa najboljih ocjena imaju ciljeve za obnovljivu energiju i u pomaku su prema usklađivanju sa znanstveno utemeljenim klimatskim ciljevima i koji uključuju dugoročni (do 2050.) cilj nulte neto vrijednosti ili srednjoročni cilj usklađen s poštenim udjelom doprinosa ograničavanja zagrijavanja na 1,5˚C. 

Na popisu europskih gradova nismo pronašli nijedan hrvatski grad, a ovo su neki od gradova koji su položili s odličnom ocjenom: Atena, Bærum, Barcelona, ​​Braga, Firenca, Guimarães, Helsingør, Lahti, Madrid, Malmö, Mannheim, Oslo, Oulu, Pariz, Porto, Tampere, Haag, Trondheim, Turku, Vantaa, Vitoria-Gasteiz.

Ovo su neka od objašnjenja zašto su na listi:

 Atena: instaliranje solarnih sustava u 50 škola za pokrivanje 110% njihovih energetskih potreba.

Pariz: renoviranje 1 milijuna stanova do 2050. i cilj da 50% gradilišta bude ‘bez otpada’ do 2030., što je dio pokreta kružnog gospodarstva u gradu.

Porto: gdje je gradski ugovor o električnoj energiji od 46 gigavata (Gwh) za svu komunalnu infrastrukturu 100% obnovljiv.

Oslo: simulira utjecaje ekstremne kiše (prolomi oblaka) kako bi informirao svoj lokalni razvoj i izgradnju poplavnog puta.

Haag: očekujući do 30 cm daljnjeg porasta razine mora, ulaže u jedinstveno prirodno rješenje na plaži Zandmotor kako bi se zapad Nizozemske zadržao iznad vode.

Globalno gledano, popis gradova s ​​najboljim rezultatima obuhvaća sve kontinente i po prvi put uključuje nekoliko gradova na globalnom jugu oni koji su najviše pogođeni utjecajima klimatskih promjena. I Mumbai se pridružio CDP-ovoj listi što je prvi put da je jedan indijski grad dobio ovako visoku ocjenu, a popisu su se pridružili i gradovi kao što su Lima (Peru), Quito (Ekvador), Yaoundé (Kamerun), Amman (Jordan) i Kadıköy (Turska). 

Svi europski gradovi koji su se našli na A listi moći će prisustvovati dodjeli nagrada “CDP Europe Awards 2023: Transform the Norm”, koja će se održati u Parizu 16. veljače 2023. godine, a događaj će okupiti odabranu grupu visokih stručnjaka, predstavnika tvrtki, gradova i financijskih institucija, koji će raspravljati o daljnjem putu ka održivoj tranziciji.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.