bill-oxford-rdLERs3ZGgQ-unsplash (1)

Kršćanski poglavari uputili klimatski apel: “Poslušajte Zemljin vapaj”

GREEN_300_listici_sredina

Zajednička poruka za zaštitu života

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Uoči skorašnje Konferencije Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama, tri glavna kršćanska lidera uputila su zajednički apel vjernicima da “poslušaju Zemljin vapaj” i počnu hitno poduzimati mjere za zaštitu okoliša i smanjenje posljedica klimatskih promjena.

U apelu pod nazivom “Zajednička poruka za zaštitu života”, papa Franjo, kanterberijski nadbiskup Justin Welby i pravoslavni ekumenski patrijarh Bartolomej pozvali su kršćane na molitvu za svjetske čelnike da na UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama u studenom u Glasgowu donesu razborite i hrabre odluke. “Pozivamo sve ljude, bez obzira na njihova uvjerenja i svjetonazore, da poslušaju Zemljin vapaj i vapaj siromašnih, da preispitaju svoje ponašanje i prinesu potrebne žrtve za spas Zemlje koju nam je dao Bog”, stoji u njihovoj poruci.

Papa Franjo na čelu je Rimokatoličke crkve koja ima 1,3 milijardu članova, patrijarh Bartolomej duhovni je vođa pravoslavnih kršćana kojih je u svijetu oko 220 milijuna, a Welby je viši biskup svjetske anglikanske zajednice koja ima oko 85 milijuna članova. Sva trojica aktivno se zalažu za zaštitu okoliša i slažu se da su klimatske promjene i globalno zatopljenje barem djelomično uzrokovani ljudskim djelovanjem, između ostaloga i prekomjernim korištenjem fosilnih goriva. “Pred nama je stroga pravda na djelu: gubitak bioraznolikosti, degradacija okoliša i klimatske promjene neizbježne su posljedice našeg djelovanja, naše pohlepe u prekomjernom iskorištavanju Zemljinih resursa, ovaj planet to više ne može izdržati”, kažu crkveni poglavari. Spominju i nedavne ekstremne vremenske pojave, prirodne katastrofe, poplave, požare, suše i porast razine mora koji pokazuju da “klimatske promjene nisu izazov s kojim ćemo se nositi tek u budućnosti, nego je riječ o neposrednoj krizi koja već sada ugrožava opstanak života”.

U Europi je ovo ljeto bilo najtoplije, iako je riječ o maloj razlici u odnosu na prethodne dvije najviše izmjerene temperature u razdoblju od lipnja do kolovoza, objavili su u utorak europski znanstvenici. Zeleni su pozvali UN da odgodi konferenciju COP26 zbog, kako su poručili iz Klimatske akcijske mreže (Climate Action Network, CAN) krize uzrokovane covidom-19 koja je zahvatila brojne zemlje, posebno siromašne koje se još bore za pristup cjepivu. Na takvim događanjima obično sudjeluju izaslanici iz više od 190 zemalja. I papa Franjo će sudjelovati na UN-ovoj konferenciji ako mu to dopusti zdravstveno stanje, s obzirom na to da je u srpnju operirao crijeva, priopćile su njegove službe. Sudjelovanje je potvrdio i nadbiskup Welby, izvijestila je njegova glasnogovornica. Ured patrijarha Bartolomeja još se nije očitovao o njegovu dolasku.

Vatikan će 4. listopada biti domaćin velikog okupljanja svjetskih religijskih vođa i znanstvenika koji će ukazati na važnost predstojeće klimatske konferencije u Glasgowu. Skup pod nazivom “Vjera i znanost: Uoči COP26”, koje organiziraju Velika Britanija i Italija, okupit će oko 40 visokih predstavnika najvećih svjetskih religija i desetak znanstvenika.

Izvor: okolis.hina.hr

PHOTOS BY: Guliver Image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.