Jama Baredine je s razlogom najpoznatiji speleološki objekt u Istri. Dom je čovječje ribice i drevne legende!

GREEN_300_listici_sredina

Mjesto koje obavezno trebate posjetiti

Kada razmišljamo o Istri, među prvim asocijacijama zasigurno nije njen podzemni svijet. No, Istra skriva razgranatu mrežu podzemnih špilja, jama i kanala koji samo čekaju da ih otkrijete.

Istru karakterizira krški reljef. Čak 70% površine ovog poluotoka nalazi se na vapnenačkoj podlozi koja tijekom vremena zbog utjecaja vode mijenja svoj oblik. Rezultat toga je nastanak mnogobrojnih speleoloških objekata, a smatra se da postoji njih i do 2.000.

U najpoznatiji speleološki objekt u Istri ubraja se jama Baredine. Ova jama je prvi speleološki lokalitet Istre koji je 1995. osposobljen za turističku namjenu, a u međuvremenu je godišnje posjeti oko 90.000 posjetitelja. 

Brojni su razlozi zbog čega je jama Baredine toliko popularna, a definitivno jedan od vodećih jest činjenica što upravo u njoj možete vidjeti čovječju ribicu. Jama Baredine je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje je to moguće učiniti u njenom prirodnom staništu. 

Točna dubina nije poznata

Jama Baredine se od 1986. ubraja u geomorfološki spomenik prirode, a nalazi se u zapadnom dijelu Istre, između Poreča, Višnjana i Tara, nedaleko mjesta Nova Vas. Jama je duboka 132 metra, no to je zapravo dubina do koje je dospio čovjek kroz speleološko istraživanje. Podzemni svijet jame je nastao djelovanjem vode prije otprilike 3 i pol milijuna godina. 

Ime jame veže se uz naziv terena koji je okružuje. Smatra se kako ime jame potječe od riječi “bared”, lokalnog naziva za neobrađeno tlo. Danas je to područje sve samo ne neobrađeno te se u blizini nalazi speleo galerija s tematskom izložbom, kafić gdje možete predahnuti, mjesto za kupnju suvenira, veliko igralište za djecu te prostor za piknik. U blizini se nalazi i izložba povijesnih traktora koji su se koristili u brojne poljoprivredne svrhe ovog kraja. 

Legenda o nesretnoj ljubavi

Kako to inače biva sa skrivenim mjestima, i za jamu Baredine se veže legenda, točnije tragična ljubavna priča, koja potječe iz 13. stoljeća. Ona govori kako se plemić Gabrijel zaljubio u lijepu pastiricu Milku, a kao što možete pretpostavljati, njihova ljubav nije bila odobrena od strane Gabrijelove obitelj. 

Njegova zločesta majka je razbojnicima platila tri zlatnika da potajno ubiju Milku. Oni je međutim nisu ubili nego su je bacili u jamu. Kada ja Gabrijel čuo za to, odmah je na svom konju odjahao do jame. Konj je kasnije pronađem u blizini tog mjesta, no hrabrom i zaljubljenom plemiću nije bilo ni traga. 

Legenda govori kako okamenjeno tijelo nesretne Milke iz stoljeća u stoljeće klizi prema dnu jame tražeći svog dragog. Današnji speleolozi pretpostavljaju da se manjim prekapanjem može doći do susjedne jame, što zapravo znači da su se tijela ovih ljubavnika susrela u podzemnom svijetu.

Za posjetitelje je uređenja staza duljine 300 metara koja prolazi kroz pet bogato ukrašenih dvorana, a tura završava kod podzemnog jezera na dubini od 60 metara gdje se nalazi čovječja ribica. Sve dvorane su ukrašene posve nerealnim i predivnim kalcitnim naslagama, stalaktitima, stalagmitima i sigama.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.