pexels-andre-furtado-4110472

Omiljena hrvatska ljetna destinacija svrstana među pet najodrživijih u svijetu za 2023. godinu

GREEN_300_listici_sredina

Zadovoljeno više kriterija

Na popisu najodrživijih destinacija za odmor u 2023. godinu pronašao se i naš Dubrovnik. Kriteriji koji su dolazili u obzir odnose se na blizinu zračne luke, broj veganskih restorana, kao i broj punjača za električna vozila te što od prirodnih obilježja posjeduje grad.

Sve je više gradova, zemalja, turista pa i poslovnih subjekata kojima je održivost na destinacijama na kojima provode odmor na prvom mjestu. Tako je tvrtka DiscoverCars.com dovršila rangiranje najodrživijih lokacija za odmor diljem svijeta za 2023. godinu prema striktnim kriterijima. Destinacije su birali putem TripAdvisorovog popisa najpopularnijih odredišta, a nad njima su se analizirali faktori poput gdje je najbliža zračna luka, utjecaj klime (kružni let od Zračne luke Heathrow London do odredišta) mjeren u kg CO2, količina hotela s punjačima za električna vozila, broj veganskih restorana, broj prirodnih područja te razina onečišćenja. Među top 5 najodrživijih destinacija za ovu godinu tako se našlo i naše hit odredište na moru – Dubrovnik. Donosimo popis.

Mallorca (Španjolska)

S 84 od mogućih 100 bodova, Mallorca je zasjela na vrh popisa. Navodi se da otok ima obilje plaža, odmarališta i čak 222 prirodne prirodnih područja.

Ibiza (Španjolska)

Španjolska destinacija zauzela je i drugo mjesto. Naime, Ibiza je osvojila 80 od 100 bodova. Otok se može pohvaliti jednim od najmanjih klimatskih utjecaja kada su u pitanju povratna putovanja s letom od Heathrowa do Ibize koji stvara 819 kg emisija CO2.

Charleston (SAD)

Charleston u Južnoj Karolini rangiran je na treće mjesto sa 73 boda. Grad nudi četiri hotela opremljena stanicama za punjenje električnih vozila, kao i 105 veganskih restorana i 37 mjesta u prirodi.

Dubrovnik (Hrvatska)

Popularna domaća destinacija stranaca, ali i filmskih produkcijskih kuća osvojio je 72 od 100 bodova. Dubrovnik je poznat po svojoj tradicionalnoj arhitekturi, ima nisku razinu zagađenja zraka i 31 lokaciju u prirodi u kojoj možete uživati, što ga čini odličnom održivom opcijom.

Rodos (Grčka)

Još jedna europska destinacija. Grčki otok Rodos zauzeo je peto mjesto sa 72 od 100 bodova. Poznat po svojim raskošnim odmaralištima i bijelim pješčanim plažama, otok je također dom za 465 veganskih restorana i ima nisku razinu zagađenja zraka.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.