visit-greenland-f6NvuRMN9Hc-unsplash

“Izgubljeni u prijevodu”: Znanstvenici u ekspediciji slučajno otkrili najsjeverniji otok

GREEN_300_listici_sredina

Novi otok nije posljedica klimatskih promjena

Danski znanstvenici doslovno su zalutali na novi otok misleći da se nalaze na potpuno suprotnom. Otok se nalazi na najsjevernijoj točki na Grenlandu i kako tvrde, nije posljedica klimatskih promjena.

Ekspedicije znanstvenika uvijek izrode neka nova otkrića, a izgleda kako je ono arktičkih istraživača iz Danske proteklih dana otkrilo nešto sasvim neuobičajeno – otok.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu isprva su mislili da su stigli na Oodaaq, otok koji je 1978. godine otkrio također danski istraživački tim, no umjesto toga završili su na neotkrivenom otoku sjevernije. “Bili smo uvjereni da je otok na kojem smo stajali Oodaaq, koji je do tada bio registriran kao najsjeverniji otok na svijetu”, rekao je voditelj ekspedicije Morten Rasch sa sveučilišnog odjela za geoznanost i upravljanje prirodnim resursima. “Ali kad sam objavio fotografije otoka i njegovih koordinata na društvenim mrežama, brojni američki “lovci na otoke” rekli da to ne može biti istina i kako se radi o potpuno drugom otoku”, rekao je voditelj ekspedicije.

Lovci na otoke” inače su poznati u znanstvenim krugovima kao avanturisti čiji je hobi traženje nepoznatih otoka. Otok koji se tek treba istražiti i naknadno imenovati udaljen je oko 850 metara sjeverno od Oodaaqa, kraj rta Morris Jesup, najsjevernije točke Grenlanda i jedne od najsjevernijih kopnenih točaka na Zemlji.

Maleni otok, koji je očito otkriven kao rezultat pomicanja  leda, veličine je oko 30 do 60 metara  i uzdiže se na oko tri do četiri metra iznad razine mora, objavilo je sveučilište . Istraživački tim navodno ne smatra da je otkriće posljedica klimatskih promjena i navodno je predložio da se otok imenuje Qeqertaq Avannarleq, što na grenlandskom znači “najsjeverniji otok“. Kako je naveo, otok se prvenstveno sastoji od malih gomila mulja i šljunka. Rekao je da je to možda posljedica velike oluje koja je uz pomoć mora postupno gurala materijal s morskog dna sve dok se nije formirao otok. “Nitko ne zna koliko će to ostati. U načelu, moglo bi nestati čim napadne snažna nova oluja ”, rekao je Rasch, no ovo otkriće budi nadu da na zemlji ima još mnogo neotkrivenih otoka na kojima bi se mogao razviti život ili ljudski ili onaj flore i faune. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.