drew-hays-tGYrlchfObE-unsplash

Otkrivene bakterije koje jedu fosilna goriva i imaju važnu ulogu pri izlijevanju nafte u ocean

GREEN_300_listici_sredina

Prvi spasioci oceana u naftnim katastrofama

Na Sveučilištu u Calgaryju otkrivene su neobične bakterije koje jedu fosilna goriva. S obzirom na to da je Arktički ocean prostran i udaljen, ove bi bakterije mogle biti prve u spašavanju mora prilikom izlijevanja nafte.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Calgaryju pronašli su neočekivane mikrobe u ledenim vodama Arktika za koje kažu da bi dobro reagirali na izlijevanje nafte u regiji, a nalazi studije objavljeni su u časopisu Applied and Environmental Microbiology. Paraperlucidibaca, Cycloclasticus i Zhongshania, vrste su bakterija koje žive na sjeveroistočnom dijelu Atlanskog oceana, točnije u Labradorskom moru i mogu razgraditi prisutna fosilna goriva. Te bakterije po svome sastavu čiste ocean, osiguravajući da on ostane vitalni resurs za okolne autohtone zajednice.

Tijekom rada na studiji znanstvenici su simulirali sanaciju izlijevanja nafte no umjesto u tankerima, ovog se puta ona nalazila u bocama kombinirajući blato s gornjih nekoliko centimetara arktičkog podmorja s umjetnom morskom vodom i dizelom ili sirovom naftom. Pokusi su izvedeni na četiri Celzijeva stupnja kako bi temperatura bila što sličnija onoj u Labradorskom moru. Cijeli je projekt ostavljen nekoliko tjedana da miruje kako bi se vidjelo što će se dogoditi. “Naše simulacije pokazale su da prirodno prisutne bakterije koje razgrađuju naftu u oceanu predstavljaju prve odgovore prirode na izlijevanje nafte”, izjavio je doktor Casey Huber profesor na geomikrobiologiji na sveučilištu u Calgaryju.

Poticaj za rad na ovoj kanadsko arktičkoj studiji bio je u tome što se u tim trajno hladnim vodama bilježi sve veća industrijska aktivnost povezana s pomorskom plovidbom, naftom i plinom na moru, stoga je otkriće ovih bakterija koje jedu fosilna goriva ključno ako žele očuvati regiju i njezine ljude u budućnosti. “Kako klimatske promjene produljuju razdoblja bez leda i sve se više industrijske aktivnosti odvija na Arktiku, važno je razumjeti i proučavati načine na koje će arktički morski mikrobiom reagirati ako dođe do izlijevanja nafte ili goriva. To je posebno značajno jer je ovo područje prostrano i udaljeno, tako da bi hitna reakcija na izlijevanje nafte bila komplicirana i spora. Bakterije koje se ovdje nalaze mogu predstavljati ključne u odgovoru na izlijevanje arktičke morske nafte”, zaključuje Hubert.

.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.