nasa naslovna

Iz NASA-e poručuju: Ovaj će mjesec možda biti najtopliji u povijesti mjerenja temperature

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

Već je sada zabilježeno kako je lipanj 2023. bio najtopliji lipanj dosad, a srpanj će vjerojatno biti najtopliji mjesec unatrag nekoliko stoljeća.

Svjedocima smo visokih temperatura po raznim dijelovima svijeta, a potom naglih promjena vremena, tornada, orkanskih oluja, da nam je to netko pričao prije desetak godina, ne bismo vjerovali.

“Vidimo klimatske promjene u cijelom svijetu. Toplinski valovi koje vidimo u SAD-u, Europi, Kini,  rušenje temperaturnih rekorda , uopće nisu iznenađenje”, rekao je Gavin Schmidt, direktor NASA Goddard instituta za svemirske studije.

Naime, već je sada zabilježeno kako je lipanj 2023. bio najtopliji lipanj dosad, a srpanj će vjerojatno biti najtopliji mjesec u stotinama, ako ne i tisućama godina, kako navode NASA-ini znanstvenici, upozoravajući pritom da će temperature već sljedeće godine opet skočiti.

nasa unutra

NASA-ini znanstvenici objasnili su kako su podaci, koje je prikupio i analizirao Goddard institut, već ranije ukazivali na to da je došlo o porasta temperatura kroz posljednja četiri desetljeća, a Američka svemirska agencija posljednji je put vidjela takav porast temperatura u srpnju i kolovozu 2016.

Tada je toplinske valove prouzročio fenomen El Ninu, ali kako tvrde znanstvenici, ovogodišnji toplinski valovi posljedica su sveukupne topline diljem svijeta, posebno u oceanima.

“Svjedoci smo rekordnih temperatura površine mora, čak i izvan tropskih područja, već mnogo mjeseci. Predvidjet ćemo da će se to nastaviti, a razlog zašto mislimo da će se to nastaviti je taj što nastavljamo ispuštati stakleničke plinove u atmosferu”, rekao je Schmidt.

Kako zaključuju, izgledne su šanse da 2023. bude najtoplija godina dosad, ali kako se situacija razvija, mogla bi je nadmašiti 2024. jer tada nastupaju posljedice uzlaznog El Nina.

 

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.