Početak nove godine idealan je za uvođenje životnih promjena. Upravo zbog toga već 11. put za redom organizira se neobičan izazov. Riječ je o Veganuaryju, kada se u siječnju potiče ljude da ne jedu meso i tako smanje svoj ugljični otisak, a pri tome i čine dobro svim životinjama.
Upravo zbog toga, izdvojili smo recept popularne food blogerice i sportašice Martine Đođo, koja na svom Instagram profilu redovito dijeli savjete o zdravijem načinu života.
Njezin recept za veganske čvarke smo i sami isprobali i oduševili se.
Sastojci
- 150 g sojinih komadića
- malo povrtnog temeljca (2 zaleđene kockice, ili 1 paketić kupovnog)
- 1 l vode
- 1 i pol žličica crvene paprike (ljute, slatke ili dimljene)
- 1 žličica timijana / majčine dušice
- pola žličice papra
- nepuna žličica soli
- maslinovo ulje
Priprema
U vodi prokuhajte povrtni temeljac, a zatim u potpunosti ugasite vatru i u mješavinu dodajte sojine komadiće.
Ostavite ih tako u temeljcu 15 minuta, a zatim ih dobro ocijedite (možete ih pritiskati kuhačom ili nekim drugim pomagalom). Potom ih začinite začinima po želji i maslinovim uljem. Zatim, na tavi ugrijte ulje, a potom na njoj kratko prepržite kuhane sojine komadiće.
Uz stalno miješanje pecite tako na srednjoj vatri desetak minuta.