šume naslovna

Invazivni kukci uništavaju stare šume: Tisuće stabala posječeno u Francuskoj

GREEN_300_listici_sredina

Šumski ekosustav

Tijekom 2022. u jugozapadnoj Francuskoj je od požara stradalo 30 000 hektara šuma, a sada se vlasti bore s invazivnim kukcima koji napadaju stabla u oporavku.

Tijekom 2022. godine u jugozapadnoj Francuskoj u požarima je stradalo 30.000 hektara šuma, a sada su opožaarena stabla, koja su se još mogla oporaviti, napali invazivni kukci i jednostavno ih proždiru. Kako bi spriječili njihovo širenje, nadležne službe sijeku stabla, od kojih su neka starija i od 250 godina.

Kukci, koji ulaze u skupinu kornjaša, hrane se drvom i napadaju borove koje su oštetili požari ili oluje. Tijekom parenja, smeđi kornjaš ulazi između kore i drva te polaže 30 do 50 ličinki koje “kopaju” tunele i uništavaju žilne kanale dok stablo ne umre.

staro drvo

Kada smeđi kornjaši napadnu, postoji samo jedan način: sječa stabala. Prethodna invazija kornjaša zabilježena je u Italiji, u šumi koja je stradala u oluji.

Pokazatelj da ovo nije lažna uzbuna jest i da se ovaj kukac proširio i na urbane dijelove područja La Teste, prisiljavajući lokalno stanovništvo da sijeku borove u svojim vrtovima. Očito,  kako je riječ o invazivnoj vrsti kukaca, vlasti u Francuskoj strahuju da bi se ova pošat brzo mogla proširiti na ostale šume koje imaju šansu za oporavkom nakon požara koji su ih poharali u prošloj godini. Ako se bude moralo nastaviti sa sječom, to bi moglo uvelike oštetiti šumski ekosustav jugozapadne Francuske.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.