marcell-viragh-ZQas4Ehf-F4-unsplash

Inovacijama do smanjenja plastike i uspjeha Zelenog sporazuma

GREEN_300_listici_sredina

Papir kao ključan faktor?

Sve glasnija pobuna protiv jednokratne plastike ponovno je u fokus stavila ambalažu na bazi papira. Poboljšanjem dizajna mogla bi dobiti još važniju ulogu...

Danas je ambalaža od vlakana jedan od najinovativnijih ekosustava i igra ogromnu ulogu u postizanju Zelenog sporazuma EU-a, istodobno pomažući u higijeni i sigurnosti potrošača na globalnoj razini. Goli papir jednostavno ne može dugo održavati integritet kada je izložen hrani i piću. Primjerice, kada su papirnate čaše prvi put izumljene kako bi se spriječilo širenje TB-a uzrokovano bakterijskom unakrsnom kontaminacijom čaša, premazane su voskom koji se ne može reciklirati. Danas je znanje drvnih znanstvenika, kemičara, stručnjaka za sigurnost hrane, dizajnera, inženjera i mnogih drugih iskorišteno za proizvodnju papirnate čaše koja se može reciklirati i koja se reciklira. Tijekom posljednjih nekoliko godina, u nedostatku alternativa polimernim premazima, došlo je do daljnjih inovacija za smanjenje količine zaštitnih polimera koji se koriste za pružanje sigurnosti i funkcionalnosti koje svi očekujemo.

Zapravo, cijela papirna industrija vidjela je Direktivu EU-a o jednokratnoj upotrebi plastike (SUPD) kao dodatni poticaj za inovacije kako za zamjenu tako i za smanjenje plastike. Možda nije iznenađujuće što je složenost tema kojima će se baviti smjernice za provedbu odgodila njihovo finaliziranje. Sami proizvodi od papira s tankim slojem premaza, koji po svojoj prirodi nisu strukturni, izuzeti su iz područja primjene direktive.
Ambalaža na bazi papira koristi obnovljiva drvena vlakna iz certificiranih izvora, nisko-ugljična je, može se reciklirati i proizvodi se u Europi. Štoviše, sva kombinirana ambalaža od papira činila je 0,27% otpada pronađenog na plažama (što ga svrstava na 55. mjesto popisa)
Izuzimanjem pakiranja od papira iz smjernica SUPD-a, kreatori politike podržavat će inovacije i omogućiti lancima vrijednosti da ulažu u poboljšanje dobrobiti ljudi i okoliša. Davanjem poticaja za inovacije cijeloj Europi na dobitku će biti svi ekosustavi koji su uključeni u lanac vrijednosti papirnate ambalaže. Stvorit će se nove mogućnosti – i potencijalno otkriće novih premaza bez polimera koji podržavaju zeleni plan.

Kao što smo ranije rekli, uložilo se u smanjenje plastike i poboljšanje dizajna proizvoda. Potrebno je nastaviti ovim putem i raditi na lancima vrijednosti kako bismo iskoristili znanje, domišljatost i vještine u Europi, te dodatno smanjili količinu polimera potrebnu kako bismo osigurali sigurnost i funkcionalnost.
Europska komisija trebala bi ispuniti ciljeve Direktive, podržavajući istodobno inovacije koje će biti ključne za postizanje Europskog zelenog sporazuma i postizanje ugljične neutralnosti u cijeloj EU. Lanac vrijednosti papirnate ambalaže složena je mreža koju čini bezbroj inovativnih poslovnih ekosustava, a svaki je povezan s tim velikim obnovljivim europskim resursom, održivim šumarstvom. Kompleksnost znanja i vještina koje dodiruju naše šume dovoljno ilustrira ispitivanje papirnate ambalaže koju koristi europski ugostiteljski sektor, koji se i sam suočava s najzahtjevnijim vremenima u svojoj povijesti.

Izvor: www.euractiv.com

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.