nasa-pd4lo70LdbI-unsplash

Indijska letjelica na Mjesecu otkrila neočekivane razine sumpora

GREEN_300_listici_sredina

Mogao bi se iskoristiti za gradnju baze

Koristeći sumpor kao resurs, astronauti bi mogli izgraditi solarne ćelije i baterije koje koriste sumpor, miješati gnojivo na bazi sumpora i napraviti beton na bazi sumpora za izgradnju.

Indijska letjelica Chandrayaan-3 prešla je gotovo 600 kilometara od južnog pola Mjeseca. U nešto manje od 14 dana, Chandrayaan-3 je znanstvenicima prikupila vrijedne podatke i daljnju za istraživanje Mjeseca.

Indijska organizacija za svemirska istraživanja podijelila je ove rezultate sa svijetom.

Podsjetimo, do sada prikupljeni podatci indijske letjelice pokazali su da južni pol mjesečevog tla sadrži željezo, titan, aluminij i kalcij, ali i sumpor.

Naime, od ranije je poznato da se sumpor nalazi u mjesečevom tlu, ali nova mjerenja upućuju na to da bi koncentracija sumpora na tom području mogla biti veća od očekivane, prenosi Science Alert.

Geologija Mjeseca

Dvije su glavne vrste stijena na Mjesečevoj površini – tamne vulkanske stijene i svjetlije gorske stijene. Razlika u svjetlini između ova dva materijala vidljiva su golim okom.

Znanstvenici koji mjere mjesečev sastav stijena i tla u laboratorijima na Zemlji otkrili su da materijali iz tamnih vulkanskih ravnica obično imaju više sumpora nego svjetliji materijal.

Sumpor uglavnom dolazi od vulkanske aktivnosti. Stijene duboko u Mjesecu sadrže sumpor, a kada se te stijene otope, sumpor postaje dio magme. Kada se otopljena stijena približi površini, većina sumpora u magmi postaje plin koji se oslobađa zajedno s vodenom parom i ugljikovim dioksidom.

Značajna koncentracija sumpora

Dio sumpora ostaje u magmi i zadržava se u stijeni nakon što se ohladi. Ovaj proces objašnjava zašto se sumpor prvenstveno povezuje s Mjesečevim tamnim vulkanskim stijenama.

Chandrayaan-3 mjerenja sumpora u tlu prva su koja su se dogodila na Mjesecu. Točna količina sumpora ne može se odrediti dok se ne završi potpuna analiza podataka, no ovi početni rezultati daju znanstvenicima nove uvide u to kako funkcionira Mjesec kao geološki sustav.

Baza na Mjesecu

Za dugotrajne svemirske misije mnoge su agencije razmišljale o izgradnji neke vrste baze na Mjesecu. Astronauti i roboti mogli bi putovati iz baze na južnom polu kako bi skupljali, obrađivali, pohranjivali i koristili prirodne materijale poput sumpora na Mjesecu – koncept koji se naziva korištenje resursa na licu mjesta.

Korištenje resursa na licu mjesta znači manje putovanja natrag na Zemlju po zalihe i više vremena i energije utrošene na istraživanje. Koristeći sumpor kao resurs, astronauti bi mogli izgraditi solarne ćelije i baterije koje koriste sumpor, miješati gnojivo na bazi sumpora i napraviti beton na bazi sumpora za izgradnju.

PHOTOS BY: ISRO, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.