Impresivna zelena arhitektonska rješenja koja su okrunjena prestižnom nagradom

GREEN_300_listici_sredina

Arhitektura u borbi protiv klimatske krize

Zgrada otporna na tsunami, neboder koji reflektira sunčevu svjetlost ili pak onaj koji se bori protiv globalne gladi... Samo su neka od nagrađenih arhitektonskih projekata stručnog magazina eVolo koji od 2006. godine organizira prestižni ekološki osviješteni natječaj "Skyscraper Compettion".

Prestižni magazin za dizajn i arhitekturu eVolo dodijelio je godišnje nagrade za arhitektonska rješenja “Skyscraper Compettion” koja u prvi plan stavljaju održivost, ekološku osviještenost i iskoristivost u borbi protiv klimatskih promjena. Nagrada još od 2006. godine otkako se dodjeljuje prepoznaje vizionarske ideje kroz korištenje tehnologije, materijala, programa, estetike i prostorne organizacije u nadi da će izazvati i potaknuti stručnjake diljem svijeta na osviještenu gradnju, vertikalnu arhitekturu i njen odnos s prirodnim, ali i izgrađenim okolišem. Na natječaj je pristiglo 427 radova, a tri počasna pobjednika izabrao je 20-člani žiri stručnjaka. Donosimo vam pobjednike.

Prvo mjesto: Climate Control Skyscraper

Ovaj neboder dizajnirali su Kim Gyeong Jeung, Min Yeong Gi i Yu Sang Gu iz Južne Koreje. Uz prirodne katastrofe koje eksponencijalno rastu, a globalne temperature dostižu povijesni vrhunac, dizajneri Climate Control Skyscrapera željeli su ići dalje od svijesti o klimatskim promjenama i primijeniti tehnologiju na ovo goruće pitanje. Pobjednički neboder stvara oblake upijajući morsku vodu kako bi regulirao vrijeme. Stvara kišu kada je suša, a zatim upija oblake kada je velika kiša. Zgrada također reflektira sunčevo zračenje. “Projekt istražuje korištenje niza nebodera za promjenu vremenskih uvjeta koji bi poboljšali globalnu klimatsku krizu i zaustavili dezertizaciju, porast temperatura i prirodne katastrofe”, ističu pobjednici.

Drugo mjesto: Tsunami Park Skyscraper

Dizajneri Wang Jue, Zhang Qian, Zhang Changsheng, Li Muchun i Xu Jing iz Kine osvojili su drugo mjesto za svoj projekt Tsunami Park. Ovaj je neboder dizajniran kao mangrova naseljena mangrovom koju je napravio čovjek za regiju Tonga kako bi se spriječio tsunami koji utječe na pacifički rub. Neboder je dizajniran za dugu i usku obalu Tonge kako bi se smanjila ekološka šteta od tsunamija. Zgrada je zasađena šumama mangrova, koje su poznate po svom zaštitnom učinku na obalama od velikih oluja poput uragana i valova tsunamija. Svaka ćelija koja čini kompleks ove zgrade duž obale izrađena je od temeljnog cementnog stupa dizajniranog da izdrži snagu tsunamija. Na kraju, tu je gornja višekatna platforma koja se nalazi visoko iznad nadolazećeg vala.

Treće mjesto: Novo proljeće: Agroekološki neboder

Agroekološki neboder koji dizajnirali su Michał Spólnik iz Austrije i Marcin Kitala iz Poljske. Njihov je prijedlog zamišljao neboder kao skup vrtnih modula koji sadrže raznoliku floru i mikroorganizme koji bi se mogli rasporediti u određene regije kako bi ih procvjetali novim životom. Stoga je New Spring ekološki neboder koji uzgaja raznoliku hranu kako bi pomogao globalnoj gladi.

Pohvaljen rad: Regenerative Highrise

Regenerative Highrise je višenamjenski neboder za Oslo. Povezivat će različite dijelove grada uz minimaliziranje građevinskog otpada i izgrađen je da se s vremenom reprogramira za različite namjene.

Pohvaljen rad: Urban Condenser

 Futuristička zgrada je dizajnirana za smještaj radnika migranata u sve gušćim urbanim područjima Kine i stvaranje društvenog načina da se oni uklope u društvo. Ali više od svega, to je zadivljujući pogled na to kako bi se naši gradovi mogli graditi i razvijati u budućnosti.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.