208935595_861742941355149_15776898088174707_n

‘Suncokret’ je model grada o kojem sanjamo

GREEN_300_listici_sredina

Rezidencijalno naselje 2.0

Ovo energetski samoodrživo naselje budućnosti inspirirano je cvijetom suncokreta.

Pandemija i rad od doma potaknuli su ljude da život u gradu zamijene životom u ruralnim sredinama. To je potaknulo talijanskog arhitekta Valentina Garerija na razmišljanje kako prekvalificirati ova područja i definirati novi model grada koji se oslanja na vlastitu opskrbu energijom.

Kako se navodi u priopćenju, ‘Suncokret’ je rezidencijalno naselje s 19 domova, a dizajnirano je tako da pruži novi model održivog naselja. Naselje je inspirirano suncokretom, pa tako raspored kuća ‘prati’ sunčani krug. Parcele i kuće radijalno su raspoređene oko središnje komunalne površine, a fotonaponski krovovi su oblikovani i nagnuti na način da hvataju čistu energiju od sunca, baš kao što to svaki dan čini suncokret u prirodi.

Solarni paneli postavljeni su na krovove kako bi imali najbolju izloženost suncu, a akumulirana energija se dijeli s cijelim naseljem. Kružni raspored kuća predstavlja održiviji način povezivanja domova zbog smanjene potrebe za izgradnjom cesta, a time je smanjena i potreba za korištenjem motornih vozila. Kombinacija više naselja tvori novu multicentričnu urbanu mrežu koju karakterizira snažan osjećaj zajedništva.

“Grad budućnosti trebao bi nas vratiti prirodi, smanjiti potrebu za korištenjem automobila i stvarati osjećaj zajedničkog života”, ističe Valentino u priopćenju. “Arhitektura ima moć stvoriti mjesta koja još ne postoje u fizičkom svijetu, ali postoje u našoj mašti, snovima. ‘Suncokret’ je model grada o kojem sanjamo.”

PHOTOS BY: Valentino Gareri Atelier / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.