periska naslovna

Još ih je malo ostalo: Plemenita periska očisti do 1500 litara mora dnevno

GREEN_300_listici_sredina

Zaštićene vrste

Plemenita periska jedan je od dragulja Jadrana, a nažalost, možda ih je u našem moru ostalo svega 30, što je poražavajuće. Ova je školjka pravi saveznik u očuvanju čistoće mora, a evo i zašto.

Jedna od vrsta, kojoj prijeti izumiranje, plemenita je periska, koja je u Jadranu zaštićena od 1977. godine. U našem je dijelu Jadranskoga mora gotovo izumrla, ima ih možda 30-ak. Naravno, jedan od glavnih razloga njihova nestajanja je čovjek jer osim što ova školjka ima iznimno ukusno meso, cijenjena je i zbog svojih bisera pa je godinama njezino vađenje bilo izvan kontrole.

Također, zbog zagađenja mora, izgradnje luka i marina, došlo je do nestajanja morskih cvjetnica kojima se hrani pa se tako njezino izumiranje na Mediteranu bilježi od 2016. godine, a krenulo je od Španjolske i proširilo se do Jadrana. U našem dijelu Jadranskog mora, za preživljavanje periske idealan je Riječki zaljev jer ga obilježava niža temperatura mora i izoliranost.

Nedavni primjer ilegalnog vađenja dviju periski kod otoka Vira, o čemu je posao Morski.hr, dokaz je da je još uvijek vrlo niska osvještenost ljudi o važnosti i jedinstvenosti ove školjke. Donosimo deset najzanimljivih činjenica o plemenitim periskama.

  • Plemenita periska ulazi u porodicu lepezastih školjki, i ona je najveća mediteranska endemska školjka koju se ne može naći nigdje drugdje.
  • Periska se u Jadranskom moru nalazi na različitim dubinama pa je možete naći i na pola metra dubine, ali i na četrdeset metara dubine.
  • Periska voli pjeskovito i muljevito dno, bogato morskim cvjetnicama, koje su joj glavna hrana.
  • Veličina joj ovisi o smještaju pa tako u plitkim vodama naraste do najviše pola metra dok u dubinama može narasti i puno više.
  • Periska ne leži na dnu kao većina drugih školjkaša već strši okomito iz morskog dna zato što u sebi ima posebnu žlijezdu koja stvara tzv. bisusne niti, što je drže pričvršćenu na dno u  uspravnom položaju.
  • Periska se naziva plemenitom jer u svojoj glatkoj unutrašnjosti boje sedefa može stvoriti prekrasne crvenkaste bisere u obliku suze.
  • Periska se hrani fitoplanktonima koje filtrira kroz vodu.
  • Budući da se hrane planktonima,  očiste od 1000 do 1500 litara vode dnevno.
  • Najveći prirodni neprijatelj joj je parazit Haplosporidium pinnae koji joj napada probavni organ pa se periska više ne može hraniti i potom ugiba.
  • Plemenita periska je hermafrodit, kao mlada školjka ima dominantan muški spol, a u starijoj dobi dominantan je ženski spol. Činjenica da je hermafrodit, olakšava joj razmnožavanje jer joj ne treba niti spermij niti jajašca drugih školjaka.

PHOTOS BY: Instagram@moreiks / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.