plemenita periska 20231

Sjajne vijesti stižu s Jadrana! Pronađene su dvije žive periske

GREEN_300_listici_sredina

Mogle bi se razmnožiti

U hrvatskom dijelu Jadrana do sada je potvrđeno 27 živih jedinki ove vrste.

Pokraj Kraljičine plaže istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI) pronašao je dvije žive plemenite periske.
Kako su izvijestili, dvije žive periske pronađene su u blizini periske Ninjanke, koja je nađena prije godinu dana.

Pretpostavlja se da su pronađene periske stare negdje između tri i četiri godine, što bi značilo njihovu spolnu zrelost. Nadalje, jedna od druge udaljene su tek pet metara, a tako mala udaljenost preduvjet je za njihovo uspješno razmnožavanje.

Pronađene periske kod Nina

Ovo otkriće daje nadu da bi se periske u nadolazećim ljetnim mjesecima mogle razmnožavati i opstati.

Masovni pomor 

Podsjetimo, masovni pomor periski u Sredozemlju, koji je krenuo iz Španjolske prije sedam godina, prouzročio je parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikrobakterijama. Iz toga je razloga svaka pronađena živa periska izrazito dragocjena.

Stručnjaci stoga u sklopu ekoloških akcija educiraju ronioce kako pretraživati podmorje te prijavljivati pronalaske živih plemenitih periske putem platforme “Jeste li ih vidjeli?“ Ministarstva zaštite okoliša i održivog razvoja.

U hrvatskom dijelu Jadrana do sada je potvrđeno 27 živih jedinki plemenite periske. Na srednjem ih je Jadranu evidentirano devet na relativno malom području, što taj dio podmorja izdvaja kao moguće utočište imunih jedinki plemenite periske, istaknuo je voditelj istraživačkog tima Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na HVI-u.

PHOTOS BY: HVI, NP Brijuni, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.