IKEA TINY HOME (0003of 404) (1).v1

Dosta vam je grada? Ovo je idealna “getaway” nastamba za vas

GREEN_300_listici_sredina

Klara Modrić

Unatoč kompaktnoj veličini, ne žrtvuje luksuz ili udobnost

Već desetljećima Ikea uređuje i organizira domove širom svijeta zahvaljujući svom namještaju koji je spreman za montažu. Sada voljena švedska tvrtka ide korak dalje stvaranjem svog prvog malog doma.

Ako vam je oduvijek bila želja imati malenu kućicu usred pokošene livade na rubu šume, a pritom niste znali kako organizirati njezinu gradnju baš kao i obično, iz tvrtke Ikea nude rješenje i za to pitanje. Naime, ova svjetski poznata švedska tvrtka namještaja i kućnih potrepština odlučila je na tržište izbaciti svoje viđenje kućica, sasvim prigodnih da se u ovo doba pandemije izolirate u svoja mala, ali slatka četiri zida. Riječ je o prikolici koja samo izvana izgleda kao takva, dok je njezin interijer pravi mali raj koji se prostire na gotovo 17 metara kvadratnih.

U sklopu projekta “Ikea Tiny Home” tvrtka je dizajnirala svoju verziju, odnosno viđenje malenog doma koji je u posljednjih desetak godina vrlo popularan među mnogima u gradu koji njegovu vrevu žele zamijeniti mirom i zvukom prirode. Priroda i sva njezina ljepota upravo je nagnala proizvođače “Vox Creative”“American RV” te građevinsku tvrtku za male kuće “Escape” na čelu s Ikeom kao voditeljem projekta da udruže snage i dizajniraju ekološki prihvatljivu kućicu. Osim što njezin raspored štedi prostor, Escape je sagradio prikolicu, koja je prilagođena verzija modela takvih kućica Vista Boho XL, dizajnirana sa solarnim pločama, kompostnim toaletom i opskrbom grijane vode na zahtjev, a pokreće je sama prikolica.

Iz tvrtke ‘Vox Creative’ uspostavili su online kupnju pomoću koje svi zainteresirani mogu odabrati svoju kućicu po mjeri uz prigodni namještaj, željene dekoracije i sve kućanske aparate koji su im u njoj potrebni. Za gradnju prve takve kućice, ekipi iz Escapea bilo je potrebno 60 dana, a suradnja s Ikeom kažu došla je sasvim logičnim slijedom. “I ranije smo u našim projektima korisitili Ikeine proizvode jer su jedni od rijetkih koji brinu o održivosti i time i očuvanju okoliša”, izjavio je za portal Lonely Planet osnivač Escapea, Dan Dobrowolski.

Prva kućica izdizajnirana je kao izložbeni prostor u kojem se viša voditeljica Ikeina dizajna interijera Abbey Stark fokusirala na nekoliko važnih segmenata: korištenje održivih, multifunkcionalnih proizvoda, ušteda prostora i davanje prostora energetski učinkovitim proizvodima koji bi svaka takva naručena kućica imala. “Kako sam započela rad na dizajniranju prostora? Pa tako što sam napravila listu onoga što vam je u svakodnevnom domu najpotrebnije. Zatim sam za sve što sam izlistala pokušala naći sve te iste artikle, a da oni imaju svoju reciklirajuću, održivu, prirodnu zamjenu te da je u isto vrijeme funkcionalna, ali i oku ugodna”, otkrila je Stark.

Prostor je uređen u neutralnim tonovima s bijelim zidovima napravljenim od održivih borovih  panel ploča. Kuhinjski ormari izrađeni su od recikliranih boca od kojih je napravljen i drugi namještaj poput sklopivog stola kao i stol koji funkcionira kao radni prostor, idealan za ova vremena ‘novog normalnog’ gdje je rad od kuće i više nego prihvatljiv. Ova kućica je idealan odabir ako već i radimo od kuće da taj rad bude s pogledom na prirodu, a u ovim trenucima ona je jedna od rijetkih stvari koje nam nisu zabranjene.

PHOTOS BY: JOSIAH AND STEPH PHOTOGRAPHY / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.