solarni norveška naslovna

Iako u ovoj zemlji vlada mrak čak četiri i pol mjeseca godišnje, odlučili su postaviti solarne panele

GREEN_300_listici_sredina

Održivi izvori energije

U Norveškoj su postavili solarne panele na najsjevernijoj točki, u arhipelagu Svalbard, dijelu svijeta u kojem vlada polarna noć od početka listopada do sredine veljače.

Iako se ideja čini čudnom, riječ je o pilot-projektu koji bi mogao pomoći udaljenim arktičkim zajednicama u prelasku na zelenu energiju. Arhipelag izložen vjetrovima, poznat i kao Svalbard, udaljen je oko 1.300 kilometara od Sjevernog pola i do njega se može doći samo brodom ili helikopterom, ako to dopusti vrijeme.

Osim što će se ovi paneli opskrbljivati sunčevom energijom u drugom dijelu godine, za vrijeme kada sunce ne zalazi, koristit će se i tzv. “albedo” efektom, odnosno reflektirajućom sposobnosti snijega i leda, kao i niskim temperaturama koje poboljšavaju refleksiju.

Kako očito solarni paneli neće biti učinkoviti tijekom polarne noći, u razmatranju su druge alternative,  poput vjetroelektrana, koje bi mogle dodatno podržati zelenu tranziciju. Ovaj je potez norveške vlade prije svega potaknut ekološkim faktorima, ali i ekonomskim s obzirom na visoku cijenu fosilnih goriva i transport do ovih sjevernih krajeva.

Norveška

Cilj je ovoga pilot-projekt provjeriti može li se tehnologija solarnih panela koristiti i na drugih 1.500  lokacija ili zajednica na Arktiku, koje nisu povezane tradicionalnim električnim mrežama i također trebaju prijeći na zelenu energiju.

“Želimo da ovi paneki budu testni model kako bismo dobili tehnologiju prilagođenu Arktiku koju kasnije možemo prenijeti na druge slične lokacije”, izjavili su voditelji ovoga projekta i istaknuli kako se Arktik unatrag 40 godina Arktik zagrijao gotovo četiri puta brže od ostatka planeta, što je uzrokovalo i brže otapanje leda te poremećaje u ekosustavima.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.