Climate activists hold signs and masks as they demonstrate outside the UN Climate Change Conference (COP26) venue, in Glasgow, Scotland, Britain November 12, 2021. REUTERS/Dylan Martinez

Iako COP26 završava večeras, nije isključeno da će se pregovori produžiti

GREEN_300_listici_sredina

"Ostalo je još puno posla"

Ostao je samo jedan dan do kraja pregovora na COP-u 26 o pronalaženju sporazuma koji će pomoći u ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijevih stupnjeva. Evo što trebate znati prije kraja zadnjeg dana...
Američko-kineski dogovor o klimi izazivao umjereni optimizam

Valovi optimizma zapljusnuli su jučer COP26 nakon što su SAD i Kina objavile bilateralni sporazum o udvostručenju svojih klimatskih napora. U zajedničkoj izjavi Washington i Peking pozivaju se na “pojačane klimatske mjere u 2020-ima”, uključujući novi, snažniji cilj smanjenja emisija do 2025. i obećanje Kine da će slijediti američko vodstvo u smanjenju emisija metana. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i drugi pozdravili su to kao “važan korak u pravom smjeru”. No, neki analitičari su smatrali da sporazumu “nedostaje mesa”, odnosno više informacija o konkretnim obvezama osim onih o metanu.

Ostalo je još puno posla

Teški pregovori koji uključuju gotovo 200 zemalja nastavljeni su u Glasgowu nakon što je objavljen nacrt sporazuma. “Ima još puno posla za obaviti”, rekao je predsjednik COP-a 26 Alok Sharma dok je izvještavao delegate o napretku pregovora, pozivajući na još jednu “promjenu brzine” u posljednjim satima summita. U međuvremenu, šef UN-a Antonio Guterres rekao je danas da je cilj ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5 C bio “na izdisaju”, s tim da razgovori na COP-u 26 do sada nisu postigli nijedan od tri cilja UN-a. COP26 trebao bi završiti večeras, ali nije isključeno njegovo produženje.

Danska i Kostarika pokreću ambiciozni savez za postupno ukidanje nafte i plina

Danska i Kostarika jučer su pokrenule ambiciozni savez za postupno ukidanje ugljena i plina. Šest punopravnih članica, Francuska, Grenland, Irska, Quebec, Švedska i Wales također se pridružilo grupi poznatoj kao ‘Beyond Oil and Gas Alliance’ (BOGA). Kalifornija, Portugal i Novi Zeland također su se pridružili kao pridruženi članovi, dok će Italija postati “Prijatelj BOGA-e”. Zastupnici kampanje pozdravili su taj potez kao “prekretnicu” i pozvali više zemalja da se pridruže. “Stvaranje ovog saveza sramoti tvrdnje o klimatskom vodstvu među zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Sjedinjenih Država i Kanade, koje još uvijek nisu odgovorile na ovo jednostavno pitanje: Gdje je vaš plan da prestanete proizvoditi fosilna goriva koji pokreću klimatsku krizu?” upitao je Romain Ioualalen iz Oil Change International. “Ako ovaj savez može uvjeriti više zemalja i regija da se pridruže, izolira zaostale i gurne svoje članove prema većim ambicijama, onda će to biti uspjeh”, dodao je.

EU kritizirana zbog navodne potpore plinskim projektima vrijednim 13 milijardi eura

Aktivisti za klimu osudili su EU zbog navodnih planova za potporu plinskih projekata vrijednih 13 milijardi eura na njezinom najnovijem popisu projekata od zajedničkog interesa. “To što EU govori o klimatskom vodstvu dok “pumpa” milijarde eura javnog novca u fosilni plin smrdi na licemjerje”, rekao je Nick Bryer, direktor europskih kampanja 350.org.  “Odmak od ugljena, za brojne države članice, morat će se dogoditi kroz posrednu fazu korištenjem prirodnog plina”, rekao je potpredsjednik EU Frans Timmermans na konferenciji za novinare. Dodao je kako će blok nastojati osigurati da se cjevovodi u budućnosti mogu koristiti za čista goriva poput vodika.

Fokus na održivom urbanom životu na Dan gradova

Na Dan gradova, summit se usmjerio na izgradnju održivih urbanih centara. Prema UNFCC-u, predviđa se da će više od dvije trećine — 68% — globalnog stanovništva do 2050. živjeti u gradovima. “Klimatske promjene su izazov koji ne mogu riješiti same savezne vlade”, rekao je Michael Bloomberg, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za klimatske ambicije i rješenja. “Moraju se uključiti gradovi i države, poduzeća i sveučilišta, plemenske nacije i vjerske organizacije, i svi ostali – jer ovo je situacija u kojoj svi trebaju djelovati”, dodao je. Dan gradova obilježen je uobičajenim nizom financijskih obećanja, uključujući 27,5 milijuna funti iz Ujedinjenog Kraljevstva za “podršku gradovima diljem Afrike, Azije i Latinske Amerike u poduzimanju klimatskih mjera i stvaranju održive budućnosti”.

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.