hrana
hrana

Kako toplinski valovi utječu na hranu? ‘Ekosustavi ne mogu, poput čovjeka, samo uključiti klimatizaciju’

GREEN_300_listici_sredina

Opasno stanje

Životinje se kreću prema višim planinama i prema polovima kako bi izbjegle toplinu. Međutim, to će vjerojatno dovesti do izumiranja više vrsta.

Toplinski valovi prijete sposobnosti prirode da nam osigura hranu, tvrde istraživači, dok upozoravaju na “nevidljivo, tiho umiranje” u našim oceanima usred rekordnih temperatura koje prže Zemlju, piše The Guardian.

Toplinski valovi pustoše Europu, SAD i Kinu, s globalnim najtoplijim danom ikad zabilježenim početkom srpnja, što ugrožava ljudski život, kao i zemlju i more o kojima ovisimo.

“Naš prehrambeni sustav je globalan”, rekao je John Marsham, profesor atmosferskih znanosti na Sveučilištu u Leedsu. “Postoji sve veći rizik od istovremenih velikih gubitaka usjeva u različitim dijelovima svijeta, što će zaista utjecati na dostupnost hrane i cijene. To se ne događa sada, ali to je jedna od stvari koje me stvarno plaše u idućim desetljećima”, kaže.

“Kao ljudsko biće, ako ste dovoljno bogati, možete ući unutra i uključiti klima uređaj. Ali prirodni i uzgajani ekosustavi to ne mogu”, naglašava.

Smanjenje plodnosti usjeva

Europski toplinski val 2018. godine doveo je do višestrukih gubitaka usjeva i smanjenja prinosa do 50% u središnjoj i sjevernoj Europi.

Očekuje se da će se toplinski valovi do 2040. godine pojaviti 12 puta češće u usporedbi s razinama prije globalnog zagrijavanja. Iako jedan toplinski val možda neće ubiti ekosustav, dulji i češći događaji značit će da priroda nema vremena za oporavak.

Marsham je rekao: “Ljudi su općenito izolirani od utjecaja vremenskih uvjeta od kojih svi ovisimo. Idemo u trgovine kupiti hranu – ne uzgajamo je sami. Ali ako razgovarate s poljoprivrednicima bilo gdje u svijetu, oni su izuzetno svjesni onoga što vremenske prilike čine i kakve su posljedice na njihovu poljoprivredu.”

Klimatska kriza ne povećava samo atmosferske toplinske valove, već i one u oceanima, šteteći obalnim zajednicama i prijeteći još jednom ključnom izvoru hrane za ljude. Stres izazvan visokim temperaturama uzrokuje dramatično umiranje – 2021. godine je duž pacifičke obale Kanade zbog vrućine usmrćena milijarda morskih životinja.

Daniela Schmidt, profesorica zemaljskih znanosti na Sveučilištu u Bristolu, rekla je: “Često mislimo o utjecajima na ekosustave na kopnu jer ih je lako vidjeti – biljke venu, a životinjama postaje pretoplo. Ali ljudi općenito ne razmišljaju o toplinskim valovima u oceanima. To me zaista brine – to nevidljivo, tiho umiranje”, kaže stručnjakinja.

Neki od najosjetljivijih ekosustava su oni koji su navikli na stabilnu temperaturu tijekom cijele godine, kao što su vrste u tropskim oceanima. Očekuje se da će zagrijavanje od 2°C u suštini uništiti tropske koraljne grebene. Oni imaju najveću bioraznolikost od bilo kojeg ekosustava na globalnoj razini i podržavaju više od 500 milijuna ljudi diljem svijeta, većinom u siromašnim zemljama.

Drastične promjene

Schmidt je dodala: “Ne mora sve imati financijsku vrijednost. Potrebne su vam biljke za svaki udah koji uzmete”, podsjeća.

Istraživanja tek počinju grebati površinu razumijevanja kako toplina utječe na ekosustave. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature, u scenariju visokih emisija i zagrijavanju od 4,4°C, 41% kopnenih kralježnjaka doživjet će ekstremne toplinske događaje do 2099. godine. Stresovi uzrokovani visokim temperaturama mogu izazvati brojne probleme, utječući na rast, plodnost, imunitet i promjene u ponašanju.

Vrste se kreću prema višim planinama i prema polovima kako bi izbjegle toplinu. Međutim, to će vjerojatno dovesti do izumiranja više vrsta.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.