pexels-lukas-296230

Hoće li zbog poreza na ugljik rasti cijene hrane?

GREEN_300_listici_sredina

Upozoravaju da Europska unija treba razmisliti dvaput

Industrija gnojiva sve se češće navodi kao idealan poligon za predstojeći porez za granice EU koji bi trebao krenuti u lipnju. No, industrijski podaci upozoravaju da ovaj rizik uzrokuje porast cijena hrane koji bi mogao potaknuti socijalne nemire.

Očekuje se da će Europska komisija predložiti svoj porez na prilagodbu granice ugljika u lipnju kao dio šireg paketa klimatskih zakona s ciljem smanjenja emisija u EU za 55% prije kraja desetljeća. Takozvani “mehanizam prilagodbe granica ugljika” EU-a primijenit će se na inozemne konkurente ako ne izvrše usporedive mjere za smanjenje emisija u industrijama obuhvaćenim porezom. Sektor proizvodnje čelika često se navodi kao idealan kandidat za porez jer se radi o robi kojom se uglavnom trguje i koja je izložena inozemnoj konkurenciji – posebno iz Kine, koju EU optužuje za “damping”.

Ali još jedan – i vjerojatno manje poznat – potencijalni kandidat su gnojiva. “Mislim da su gnojiva doista vrlo dobar sektor za pokretanje”, rekao je Adam Guibourgé-Czetwertyński, državni podtajnik poljskog ministarstva za klimu i okoliš. “To je standardizirani proizvod, to je roba u velikoj količini koju je relativno teško sakriti u druge proizvode, a relativno ju je lako prepoznati”, rekao je na internetskom događaju organiziranom u sklopu dana EU industrije.

Dizajniranje graničnog davanja za ugljik je nezgodno jer uključuje mjerenje sadržaja ugljika u uvezenoj robi. Složeni proizvod poput, recimo, automobila, bilo bi teško izmjeriti, jer sadrži tisuće manjih dijelova, od kojih svaki ima svoj lanac opskrbe i ugljični otisak. Zbog toga su dužnosnici EU rekli da će vjerojatno “početi sa sirovinama”, kao način stjecanja iskustva, a zatim postupno proširiti shemu kako bi pokrili složenije opskrbne lance.

EU će pratiti sadržaj ugljika u uvezenoj robi

Polazište je, međutim, uspostaviti mjerni sustav. Kako bi se bolje pratio sadržaj ugljika u proizvedenoj robi, Europska komisija sada razmatra uvođenje “digitalne putovnice proizvoda” za proizvode proizvedene ili uvezene u EU. “Prvo što želimo razviti je digitalna putovnica proizvoda koja će omogućiti složenim lancima vrijednosti da prate sadržaj ugljika u proizvodima”, rekao je Gwenole Cozigou, direktorica odjela Europske komisije za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo. “U godinama koje dolaze, mogli bismo, osim količine ugljika nadodati i druge informacije u putovnice proizvoda”, rekao je sudionicima događaja.

Ideja o uvođenju “putovnice” za uvezenu robu nije posve nova. U listopadu je Komisija postavila nove zelene standarde za automobilske baterije, najavljujući EU “putovnicu za baterije” kako bi se osiguralo traženje materijala koji se koriste u proizvodnom procesu. “Ne bismo trebali podcjenjivati ​​činjenicu da tržište može cijeniti zelene proizvode”, rekao je Cozigou. “Da bi se to dogodilo, potrošači i kupci moraju biti svjesni sadržaja ugljika u proizvodima koje kupuju”, dodao je.

Međutim, uvođenje poreza na ugljik na gnojiva također može imati neželjene posljedice. Tove Andersen, izvršna potpredsjednica za Europu u tvrtki Yara, norveške tvrtke za gnojiva, upozorila je na potencijalni utjecaj na pristupačnost hrane. “Moramo pogledati i utjecaj na potrošače”, rekla je Andersen, upozorivši na “proizvodnju hrane i poljoprivrednike”. Kada osmišljava svoj porez na ugljik, “EU mora osigurati da proizvodnja hrane u Europi bude pristupačna”, naglasila je.

Drugi su se složili. “Ljudi ne žele platiti više za održivu hranu”, rekao je Massimiliano Giansanti, predsjednik talijanskog udruženja poljoprivrednika Cofagricoltura. “Kada govorimo o emisiji ugljika, moramo shvatiti da se nalazimo na globalnom tržištu”, rekao je. I Guibourgé je upozorio na potencijalni utjecaj poreza na ugljik na cijenu hrane. “Mislim da je ovo vrlo relevantno pitanje i nešto na što bismo trebali pozornije pogledati – to je socijalni utjecaj naših politika u Europi i kako to možemo ublažiti, vodeći računa da naše klimatske politike ne stvaraju dodatni teret za većinu ranjivih građana”, zaključio je.

Izvor: www. euractiv.com

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.