B34I5yChydj

Europski grad nudi svojim stanovnicima skijanje na krovu elektrane

GREEN_300_listici_sredina

Skijaška staza zelene boje i još zelenije poruke za okoliš

Jeste li ikad pomislili da bi skijanje i elektrana koja pravi energiju od otpada usred grada mogle biti u jednoj kombinaciji?

Do sad smo čuli za skijaške dvorane u Dubaiju, ali ovaj održivi projekt zvuči kao neki koji bi mogao zaživjeti u dalekoj budućnosti, no on je stvaran i dapače, već radi u svojoj punoj snazi i smješten je u Europi, točnije u Danskoj. Na oko samo visoka građevina u industrijskom djelu grada koja služi kao elektrana i toplana kojom se napajaju domovi glavnog grada Danske, ali ona je mnogo više od toga. Ovo vrhunsko građevinsko rješenje potpisuje poznata danska arhitektonska tvrtka BIG koja je od ovog prostora napravila ekološko, održivo i ekonomično zdanje. Naime, ova elektrana i toplana slovi kao najčišća elektrana u svijetu koja od otpada stvara energiju. Ono što ju čini još posebnijom jest činjenica da na svome krovu ima pravi sportski raj veličine na nekoliko tisuća kvadratnih metara kojeg pokreće upravo ova ekološki vrlo prihvatljiva energija. Na krovu ovog arhitektonskog raja nalazi se pravo skijalište koje se osim po boji i teksturi staze, bitno ne razlikuje od onog na nekom od skijališta.

Na skijalištu nazvanom “CopenHill” ili “Amager Bake” gdje možete skijati istom opremom koju koristite za snijeg, nalaze se čak tri skijaške staze koje su baš kao i na svakom pravom skijalištu kategorizirane prema težini; tamo se nalaze dvije zelene, jedna plava i jedna crveno-crna, odnosno najzahtjevnija staza. Osim što tamo na svoje mogu doći svi zaljubljenici u skijanje, a možda ne mogu “potegnuti” do nekih od skandinavskih skijališta, na krovu “CopenHilla” postoje i druge sportske atrakcije kao što je 85 metara visok zid za penjanje koji spada u najviše umjetne zidove za penjanje na svijetu, prostor za crossfit treninge, tri staze po 490 metara staze za hodanje i trčanje uzbrdo te rooftop bar kao mjesto za okrjepu nakn treninga.

– Kao elektrana, CopenHill je toliko čist da smo njegovu građevinsku masu uspjeli pretvoriti u temelj društvenog života grada – po krovu i fasadi se može penjati, a na krovu se skijati – izjavio je za danske medije Bjarke Ingels, osnivač tvrtke BIG.
– Ovo arhitektonsko zdanje je kristalno jasan primjer hedonističke održivosti – da održivi grad nije samo bolji za okoliš, on je i ugodniji za život njegovih građana – dodao je Ingles koji je zahvaljujući svojem projektu Kopenhagenu i njegovim građanima u grad donio zdrav način zabave.
U ovoj danskoj elektrani imaju kapacitet da 440 tisuće tona otpada pretvore u čistu energiju, a do 2025. godine plan je da grad postane potpuno ugljično neutralan.

PHOTOS BY: Instagram @copenhilldk / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.