Još je sezona tikvica u punom jeku, a ako imate svoj vrt ili obilazite mjesta s domaćim povrćem, vjerojatno vam nedostaje ideja što učiniti s ovim povrćem. No tikvice su vjerojatno najzahvalnija ljetna namirnica jer ih možete kombinirati u nebrojeno mnogo jela i svaki će put okus toga jela biti drugačiji.
Ako se naoružate dobrim, jednostavnim i brzim jelima, pa možemo to čak sa sigurnošću tvrditi, svaki dan možete na stolu od iste namirnice pripremiti posve drugačije jelo.
Ovaj put donosimo vam jednu biskvitnu kombinaciju s tikvicama. Kažemo “biskvitnu” jer je princip tijesta koje pripremate kao što se priprema biskvit, samo slana verzija, a ispun su tikvice i ljubičasti luk, feta sir i začini. Kombinacija je više nego luda, “mućkanje” slanog biskvita je gotovo u manje od 10 minuta i – nikako ne možete pogriješiti.
Kada malo uhvatite prakse, možete slobodno dodati i neke svoje varijacije na temu. I opet će biti odlično.
Sastojci
- mjera – šalica zapremine 2 dcl
- dvije manje tikvice
- glavica ljubičastog luka
- 150 g feta sira
- šalica jogurta
- 1 jaje
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 šalica (2 dcl) kukuruznog brašna
- 1/2 šalice bijelog brašna
- prašak za pecivo
- biber
- češnjak u granulama
- crvena slatka paprika
- sol
Priprema
Tikvicu narežite na tanke kolutove, luk također (ili na ribežu koristite dio za rezanje ploškica). Stavite ih u zdjelu i posolite. Ostavite da odstoje oko 60 minuta pa rukama istisnite vodu, koje nemojte baciti. Na tanjuru odvojite brašno i pomiješajte ga s praškom za pecivo. Potom uzmite vodu, koju ste ocijedili iz tikvica i luka, u nju dodajte jedno jaje, maslinovo ulje i jogurt. Sve dobro promiješajte i dodajte brašno.
U zdjelu s ocijeđenim tikvicama i lukom dodajte namrvljeni feta sir i začinite biberom, češnjakom i paprikom. Potom tu smjesu umiješajte u smjesu s brašnom. Izlijte u pleh (okrugli ili četvrtasti) obložen papirom za pečenje. Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva 35 do 40 minuta. I uživajte!