biskvit od tikvica naslovna

Hit od ljetnih okusa: Jednostavni i brzi slani biskvit od tikvica

GREEN_300_listici_sredina

Povrće je zakon

Tikvice su najzahvalnije povrće za pripremu raznih jela, od kojih svako može biti posve drukčije. Donosimo vam jednostavan recept da potrošite sve tikvice iz frižidera, i uživate u okusima, jer ova biskvitna pita je doista senzacionalna.

Još je sezona tikvica u punom jeku, a ako imate svoj vrt ili obilazite mjesta s domaćim povrćem, vjerojatno vam nedostaje ideja što učiniti s ovim povrćem. No tikvice su vjerojatno najzahvalnija ljetna namirnica jer ih možete kombinirati u nebrojeno mnogo jela i svaki će put okus toga jela biti drugačiji.

Ako se naoružate dobrim, jednostavnim i brzim jelima, pa možemo to čak sa sigurnošću tvrditi, svaki dan možete na stolu od iste namirnice pripremiti posve drugačije jelo.

Ovaj put donosimo vam jednu biskvitnu kombinaciju s tikvicama. Kažemo “biskvitnu” jer je princip tijesta koje pripremate kao što se priprema biskvit, samo slana verzija, a ispun su tikvice i ljubičasti luk, feta sir i začini. Kombinacija je više nego luda, “mućkanje” slanog biskvita je gotovo u manje od 10 minuta i – nikako ne možete pogriješiti.

Kada malo uhvatite prakse, možete slobodno dodati i neke svoje varijacije na temu. I opet će biti odlično.

biskvit od tikvica

Sastojci
  • mjera – šalica zapremine 2 dcl
  • dvije manje tikvice
  • glavica ljubičastog luka
  • 150 g feta sira
  • šalica jogurta
  • 1 jaje
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 šalica (2 dcl) kukuruznog brašna
  • 1/2 šalice bijelog brašna
  • prašak za pecivo
  • biber
  • češnjak u granulama
  • crvena slatka paprika
  • sol

biskvit od tikvica

Priprema

Tikvicu narežite na tanke kolutove, luk također (ili na ribežu koristite dio za rezanje ploškica). Stavite ih u zdjelu i posolite. Ostavite da odstoje oko 60 minuta pa rukama istisnite vodu, koje nemojte baciti. Na tanjuru odvojite brašno i pomiješajte ga s praškom za pecivo. Potom uzmite vodu, koju ste ocijedili iz tikvica i luka, u nju dodajte jedno jaje, maslinovo ulje i jogurt. Sve dobro promiješajte i dodajte brašno.

U zdjelu s ocijeđenim tikvicama i lukom dodajte namrvljeni feta sir i začinite biberom, češnjakom i paprikom. Potom tu smjesu umiješajte u smjesu s brašnom. Izlijte u pleh (okrugli ili četvrtasti) obložen papirom za pečenje. Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva 35 do 40 minuta. I uživajte!

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.