park prirode telašćica
park prirode telašćica

Hit na Instagramu: Ovi panoramski pogledi u našem parku prirode oduzimaju dah

GREEN_300_listici_sredina

Predivno

Jedan od ključnih fokusa Interpretacijskog Informacijskog Centra Grpašćak je edukacija o ekosustavima Dugog otoka i okolnih morskih područja. Posjetitelji mogu naučiti o raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta otoka, posebno onih vrsta koje su endemske ili ugrožene. Ali i vidjeti nevjerojatne prizore.

Uvala Telašćica smještena je u jugoistočnom dijelu Dugog Otoka, a okružena je s 13 otoka i otočića, te čak njih šest unutar same vale.

Ekosustav uvale Telašćica je dom mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama. Područje je zaštićeno kao park prirode, te se tu mogu pronaći endemske i ugrožene biljke. Osim toga, more oko uvale obiluje raznolikim morskim životom, uključujući razne vrste riba, školjkaša i morskih ptica. Park prirode Telašćica je i mjesto gniježđenja za mnoge vrste ptica, kao što su galebovi, vjetruške i sokolovi.

Uvala je također poznata i po svojim impresivnim stjenovitim obalama i visokim klifovima koji se uzdižu iznad mora. Najimpresivniji je Telašćićki stjenjak, klif koji se diže do visine od čak 161 metar. Ova dramatična stjenovita formacija pruža spektakularne poglede na more i okolne otoke, čineći ga omiljenom destinacijom za posjetitelje i zaljubljenike u prirodnu ljepotu.

Središte znanja o području

Predstavljanje ovih prirodnih ljepota turistima i lokalcima kulminiralo je izgradnjom Interpretacijsko informacijskog centar Grpašćak.

To mjesto postalo je istinsko središte znanja o Dugom otoku i okolnom morskom okruženju. Smješten je na strateškom položaju, na uzvisini u Salima, a omogućuje posjetiteljima da urone u priču Telašćice prije nego krenu u razgledavanje morskim putem. Centar nije samo informativni punkt, već i interaktivno iskustvo koje spaja prirodne znanosti, povijest i lokalnu kulturu.

Jedan od ključnih fokusa Interpretacijskog Informacijskog Centra Grpašćak je edukacija o ekosustavima Dugog otoka i okolnih morskih područja. Posjetitelji mogu naučiti o raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta otoka, posebno onih vrsta koje su endemske ili ugrožene. Interaktivne izložbe, modeli ekosustava i vizualne prezentacije pružaju posjetiteljima priliku da bolje razumiju kompleksnost i osjetljivost ovih prirodnih sustava.

Predivni pogledi

Dugi otok obiluje bogatom kulturnom baštinom, a Interpretacijsko Informacijski Centar Grpašćak igra ključnu ulogu u povezivanju prirode i kulture. Kroz izložbe, artefakte i priče, posjetitelji imaju priliku saznati o tradicijama ribarstva, lokalnoj arhitekturi, običajima i povijesnim događajima koji su oblikovali život na otoku tijekom stoljeća.

Centar zahvaljujući svojoj poziciji nudi i nekoliko očaravajućih panorama, koje će oduševiti ljubitelje fotografije. Jedno od mjesta ima pogled u beskrajno plavetnilo, koje je ovoga ljeta pravi hit na Instagramu.

Premda je kraj kolovoza, još uvijek nije prekasno da posjetite Telašćicu. Bablje ljeto je najbolji period za one koji doista žele i znaju uživati u mirnoći fascinantne prirode.

PHOTOS BY: Instagram @i.i.iva / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.