Fox3l96X0AYYnhe

Herojski potražni pas iz Meksika dobio posebno priznanje: ‘Nikad te nećemo zaboraviti, hvala ti za sve’

GREEN_300_listici_sredina

Odali su mu počast i u videoigri

Potražni pas koji je poginuo u Turskoj dobio je ime po Proteju, sinu Posejdona iz grčke mitologije za kojeg se vjerovalo da može predvidjeti budućnost.

Nakon što je potražni pas Proteo poginuo u Turskoj spašavajući preživjele ispod ruševina nakon razornog potresa, odana mu je počast u Meksiku, zemlji od kuda je krenuo na svoj posljednji teren. Podsjetimo, Proteo je bio jedna od 16 potražnih meksičkih pasa koji su prošloga tjedna stigli na područje pogođeno razornim potresima. U njegovu čast u Turskoj je održana i memorijalna svečanost.

Ministar obrane Meksika, Luis Cresencio Sandoval, objavio je njegovu smrt na dnevnoj konferenciji za novinare.  “Ostvario si svoju misiju… hvala ti na herojskom radu”, objavila je vojska na Twitteru.

Meksiko je također rasporedio 130 pripadnika vojnog osoblja da pomognu u čišćenju ruševina. “Uvijek si bio snažan, vrijedan pas koji nikada nije odustajao. Uvijek ću te se sjećati”, rekao je jedan spasilac koji je služio uz Protea.

Spašava od malih nogu

Proteova smrt posebno je pogodila njegovog vodiča i trenera Villeda, koji mu je posvetio emotivnu poruku iz područja katastrofe.

“Želim samo reći da sam ponosan na tebe jer si uvijek bio jak, vrijedan i nikada nisi odustao. Sve što mogu učiniti je zahvaliti što si me doveo ovamo. Nažalost, nećeš se moći vratiti sa mnom, uvijek ću te se sjećati. Nadam se da će te se cijeli Meksiko uvijek sjećati, nikada te neće zaboraviti. Jednog dana ćemo se ponovo sresti”, rekao je.

Ime je dobio po Proteju, sinu Posejdona iz grčke mitologije za kojeg se vjerovalo da može predvidjeti budućnost.

Proteo u videoigrici 

Poznate meksičke pse spasioce obučavaju Ministarstvo obrane i vojska. Mikročipiraju se u dobi od 3 mjeseca prije nego što prođu opsežnu obuku od 4 mjeseca do 1 godine starosti, nakon čega im se dodjeljuju različite specijalnosti, uključujući spašavanje u prirodnim katastrofama.

Počast mu je odao i turski tim za proizvodnju videoigara, Nyctophile Studios. U najnovijem izdanju svoje popularne igrice razvojni programeri dodali su njegov lik u igricu.

Razvojni programeri igrice dodali su kip u igricu kao način odavanja počasti doprinosu njemačkog ovčara spašavanju žrtava potresa.

“Zahvalni smo za sve što si učinio, Proteo. Bit ćeš besmrtan u našoj igri Death Relives jer ćemo te održati na životu zauvijek”, napisali su na Twitteru.

Još uvijek traje potraga za preživjelima 

Broj poginulih u razornim potresima koji su pogodili Tursku i Siriju premašio je 41.000. Spasioci još uvijek pretražuju ruševine – ali nakon više od tjedan dana od početnog potresa, uspješna spašavanja postaju sve rjeđa.

Ljudi mogu preživjeti samo toliko dugo bez vode, a niske temperature predstavljaju prijetnju preostalim preživjelima. Ipak, ima trenutaka radosti usred razaranja. U utorak je devet preživjelih izvučeno iz ruševina.

PHOTOS BY: Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.