greenpeace
greenpeace

Greenpeace pokrenuo peticiju koja traži ograničavanje proizvodnje i upotrebe plastike

GREEN_300_listici_sredina

I vi možete potpisati

Sporazum podrazumijeva ograničavanje proizvodnje i uporabe plastike, mijenjanje načina na koji korporacije isporučuju svoje proizvode kupcima s fokusom na višekratnu uporabu i ponovno punjenje, povećanje odgovornosti za korporacijske zagađivače...

Greenpeace je pokrenuo peticiju koja traži ubrzavanje donošenja Globalnog sporazuma o plastici te garanciju da će se njegove stavke doista i primjenjivati u praksi.

“Na Skupštini Ujedinjenih naroda za okoliš, održanoj u ožujku 2022., vlade zemalja članica i službeno su preuzele obavezu otvoriti pregovore o globalnom, zakonski obvezujućem sporazumu o plastici kojim bi se riješio problem plastike u svim fazama njenog životnog ciklusa. Pregovori za Globalni sporazum o plastici su započeli, a trebali bi biti zaključeni do kraja 2024. Budući sporazum ima velik potencijal usmjeriti svijet prema budućnosti bez plastike, ali je na nama pobrinuti se da se ta obećanja i ispune”, napisali su iz ove organizacije.

Jasni zahtjevi

“Zahtijevamo ambiciozan i čvrst globalni sporazum o plastici kojim će se ograničiti njezina proizvodnja i uporaba. Čvrst globalni sporazum o plastici spriječit će vađenje nafte i plina iz zemlje za proizvodnju plastike i zaustaviti velike zagađivače i njihovu bezobzirnu proizvodnju”, nastavili su.

Sporazum podrazumijeva ograničavanje proizvodnje i uporabe plastike, mijenjanje načina na koji korporacije isporučuju svoje proizvode kupcima s fokusom na višekratnu uporabu i ponovno punjenje, povećanje odgovornosti za korporacijske zagađivače, potpunu transparentnost kod proizvodnje, uporabe, uvoza i izvoza plastike, prelazak bogatih zemalja na sustave bez otpada te oosiguravanje glasa domorodačkih naroda, najviše pogođenih zajednica, sakupljača otpada i ugroženih radnika prilikom osmišljavanja pravednoga prelaska na gospodarstvo temeljeno na višekratnoj uporabi.

Peticiju možete potpisati ovdje.

PHOTOS BY: Greenpeace, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.