pexels-anna-shvets-3645591

Greenpeace je objavio video koji bi trebali pogledati i peticiju koju bi trebali podržati

GREEN_300_listici_sredina

"Reci NE plastici" sve bliže cilju.

U Hrvatskoj je potrošnja laganih plastičnih vrećica za nošenje (do 50 mikrona) višestruko veća nego onih debljih od 50 mikrona stoga Greenpeace Hrvatska smatra da one trebaju biti prioritet za rješavanje.

Svijet se utapa u jednokratnoj plastici. Njezina proizvodnja raste iz godine u godinu, a goleme količine te plastike završavaju u okolišu te ugrožavaju život brojnim životinjskim vrstama.

Pod sloganom #NecuVrecu, Greenpeace traže od Vlade RH da zabrani upotrebu laganih plastičnih vrećica za nošenje (tanjih od 50 mikrona) i pokreće peticiju za zabranu plastičnih vrećica koja je već uspjela prijeći 60.000 potpisa.

Prije nego li pomislite “trebam li davati potpis nečemu što ću teško sam/a promijeniti?”, pogledajte video koji su objavili na službenoj Facebook stranici.

Zašto?

Početkom 2019. u Hrvatskoj je stupila na snagu obaveza naplate laganih (običnih) plastičnih vrećica za nošenje. Iz obaveze naplate izuzete su tzv. vrlo lagane vrećice, koje bi trebale služiti kao primarna ambalaža. Za takve vrećice propisana je obaveza isticanja natpisa: “Vrećice koristite štedljivo!” Greenpeace je tijekom siječnja i veljače obišao čitav niz prodajnih mjesta te utvrdio da se na brojnim mjestima odredba o obaveznoj naplati ne provodi ili se pak kao “obične” dijele najtanje vrećice, što je u suprotnosti sa smislom i ciljem propisa. Tamo gdje se provodi, naplata vrećica je simbolična pa nije izgledno da će ta mjera dovesti do ozbiljnog smanjenja.

Vodeći se stavom da se na ovaj način neće postići željeni cilj, odnosno drastično smanjenje korištenja plastičnih vrećica u Hrvatskoj, Greenpeace kreće u borbu koja želi zeleni “happy end”. Smatraju da problem treba rješavati na izvoru i da je vrijeme da stanemo na kraj najezdi jednokratne plastike!

Cilj je ove peticije da se Hrvatska pridruži nizu zemalja koje su poduzele ambiciozne korake ka smanjenju plastike za jednokratnu upotrebu. Ovom peticijom Greenpeace i svatko tko ih svojim potpisom podrži zahtjeva od Vlade da zabrani lagane plastične vrećice za nošenje (tanje od 50 mikrona).

Takve vrećice koristimo u prosjeku do 20 minuta, u većini slučajeva samo jedanput. Nakon toga ih se baca u otpad, potom im trebaju stoljeća da se razgrade na odlagalištima, a svakim danom smo svjedoci koliko ih završava u okolišu. Sve to uzrokuje velike probleme za okoliš i moramo djelovati po tom pitanju. Jednokratne plastične vrećice postale su simbolom brzog i rasipnog trošenja prirodnih resursa i potrebna je promjena paradigme.

Kampanju “Recimo NE plastici” svojim potpisom možete podržati ovdje kako bi Hrvatska donijela odgovornu odluku i zabranila jednokratne plastične vrećice!

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.