Napravi svoju zelenu vrećicu za dućan

Napravi svoju zelenu vrećicu za dućan

Ima li još netko prepune ladice starih majica koje nikada nisu ugledale svjetlo dana?

Čovjek može uštedjeti i preko 22.000 plastičnih vrećica samo ako se odluči za ekološku alternativu. Potrebna je samo jedna stara majica i nekoliko linija koncem. Prijateljica priroda bit će vam zahvalna.

Čak i ako ste potpuni početnik za šivanje i DIY projekte, uz malo rezanja i par šavova, stara majica postaje nova zelena torba.

Potrebno je samo nekoliko linija koncem, a sve ostalo je pametno rezanje majice. I znate što je najbolje? Neće vam trebati više od 10 minuta za izradu jedne! A i prihvatljivo je i ekološki i za vaš budžet.

Plastične vrećice uzrokuju velike ekološke probleme, jer se desetljećima raspadaju na manje dijelove te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu u okolišu jer kontaminira ekosustave i završava u našoj hrani i vodi. Alarmantna je činjenica da samo toksični dim koji nastaje pri paljenju plastike ubija stotine ljudi svake godine, a plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla. Samo jedna torba napravljena od stare majice zamijeni i do 1000 plastičnih vrećica, a čovjek može uštedjeti i preko 22.000 plastičnih vrećica samo ako se odluči za ekološku alternativu.

Sve što vam treba za vašu prvu zelenu shopping torbu su:

  • Stara majica
  • Konac
  • Mašina za šivanje ili igla
  • Škare

Spremni?

Okrenite staru majicu te iznutra donje rubove majice zašijte cik cak šavom. Za dodatnu snagu, preko tog šava pređite još jednom, ali na malo šire 1-2 od ruba prvog šava. Ako ipak niste vješti s iglom i koncem, možete od donjeg dijela majice škarama rezati trakice širine 1-2cm koje ćete poslije vezati u male čvoriće pa tako napraviti dno torbe.

Ako je majica imala rukave, odrežite ih. Ako želite lijepo porubljene ručke, preklopite materijal gdje je rezan i opet cik cak šavom zašijte. Tamo gdje je bio ovratnik od ostataka rukava možete napraviti mali remen, odnosno dvije vrpce sa svake strane, kako bi torbu mogli zatvoriti vezanjem tih vrpci u mašnu.

Okrenite majicu-torbu na pravu stranu, a onda prepustite mašti da uradi svoje.

Za kraj, torbu možete ukrasiti zakrpama ili gumbima, rezati rupe kako bi dobili pravu instagramersku torbu ili pak vodootpornim markerima napišite svoj omiljeni stih iz pjesme ili neki dobar citat. Pošaljite svijetu poruku!

Homemade zelene torbe su praktične, ekološke i trajne. Odbacite plastične vrećice i zamijenite ih svojim – tako pridonosite stvaranju čišćeg i zdravijeg svijeta.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.