snimanje
snimanje

Gradu Zagrebu zabranjeno snimanje građana radi nepropisnog bacanja smeća, no od zabrane ipak ništa

GREEN_300_listici_sredina

Obrat u jednome danu

Među propustima je bila i činjenica da nije na svim mjestima na kojima su kamere označeno da su one tamo, ali i da se nije na adekvatan način upravljalo osobnim podacima snimljenih građana. 

Kontradiktorni naslovi članaka vezanih za korištenje kamera na javnim površinama u svrhu kažnjavanja Zagrepčana za nepropisno odlaganje otpada jučer su preplavili medije.

Agencija za zaštitu osobnih podataka ujutro je zabranila Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, kao voditelju obrade, omogućavanje uvida i/ili izuzimanje snimki nastalih videonadzorom javnih površina Odjelu komunalnog redarstva, posebice u svrhu postupanja u vezi utvrđivanja prekršaja protiv osoba koje nepropisno odbacuju otpad na površine javne namjene, javio je Index.

Utvrđeni propusti

Iz AZOP-a su naredili gradskim institucijama da, ukoliko žele pristup kamerama, u roku od 90 dana donesu unutarnji pravno-provedbeni okvir oko upravljanja videonadzorom.

Problem je bio u tome što su kamere bile postavljene u svrhu nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, odnosno upravljanja prometom, a ne u svrhu kažnjavanja građana za prijestupe vezane za otpad.

Među propustima je bila i činjenica da nije na svim mjestima na kojima su kamere označeno da su one tamo, ali i da se nije na adekvatan način upravljalo osobnim podacima snimljenih građana.

Već poslijepodne istoga dana dogodio se obrat – Grad Zagreb je objavio kako planira napraviti unutarnji akt upravljanja videonadzornim i donijeti ga u roku od tjedan dana, nakon čega će se nastaviti s korištenjem videonadzora pri utvrđivanju pravilnoga odlaganja otpada.

 

 

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.