sandy-millar-tzdWvzDYV0Y-unsplash

Građani sve više u strahu od stršljena: Grade gnijezda posvuda, znate li komu se obratiti za pomoć?

GREEN_300_listici_sredina

Štete i drugim životinjama

Postoje neke ekološki osviještene metoda za borbu protiv stršljena i njihovih gnijezda. Osim ulja paprene metvice, koje se pokazalo učinkovito, poprilično je jednostavno izraditi i zamku.

Njihov ubod može izazvati snažne alergijske reakcije. Opasni su za druge životinje, ljude, ali i voćnjake, budući da nagrizaju zrele plodove.
Često svoja gnijezda grade u šupljim stablima, ali i u ventilacijskim sustavima, ispod krovova ili u drugim dijelovima domova.

Iako postoji 22 vrste stršljena diljem svijeta, poprilično ih je lako prepoznati. Tijelom su znatno veći od pčela, a karakterizira ih žuta i crna boja. Najaktivniji su od sredine kolovoza pa sve do početka rujna.

Stoga, ukoliko uočite gnijezdo stršljena, najbolje je najbolje je odmah pozvati stručnjake iz Zavoda za javno zdravstvo ili pozvati 112.

Stručna služba će točno znati što treba učiniti kako bi se insekti uklonili na human način. Osim toga, učinit će sve potrebne korake kako bi se spriječio njihov povratak.

‘Previsoko je’

Problem je utoliko veći ako je njihovo gnijezdo smješteno na nepristupačnom mjestu. Takav slučaj nedavno se dogodio u Rijeci. Marko Sokol uočio je gnijezdo stršljena pa odmah pozvao lokalnu Dezinsekciju Rijeka, ali i vatrogasce koji su ga uputili na dezinsekcijske tvrtke.

Kako navodi Novi List, dezinsekcijska tvrtka do gnijezda stršljena nije mogla doći te su stanovnicima preporučili jedino moguće rješenje – da se strpe do hladnijih dana, kada će njihova aktivnost prestati.

No, to je za Sokola bilo neprihvatljivo budući da su svi stanari bili u strahu.  Tek kada je sa cijeli slučaj izašao u medije, djelatnici riječke Dezinsekcije uspješno su odstranili gnijezdo i stanovnika riješili muke i straha, potvrđeno je Novom Listu.

Napadaju pčele

Kako je ranije objasnila profesorica Ivana Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta, stršljeni zapravo nisu agresivni kada je riječ o europskim vrstama, ali su tijekom ljetnih mjeseci posebno aktivni. Tada rade svoja gnijezda i hrane se velikim brojem različitih kukaca, a štetni su i za pčelarstvo budući da napadaju medonosne pčele.

Tijekom aktivnih mjeseci gnijezdo se povećava pa ih bude na stotine, a može ih biti i do tisuću, s tim da mogu proizvesti i nekoliko stotina novih mladih matica koje tijekom rujna ulaze u hibernaciju.

Kako ih se riješiti?

Postoje neke ekološki osviještene metoda za borbu protiv stršljena i njihovih gnijezda. Osim ulja paprene metvice, koje se pokazalo učinkovito, poprilično je jednostavno izraditi i zamku.

Kako navodi House Digest, za zamku vam je potrebna plastična boca od dvije litre, koju ćete morati prerezati na dva dijela.

U donjem dijelu stavite šećer, ocat i sapun. Sve pomiješajte i okrenite gornji dio boce, postavite ga u donji dio kako biste dobili oblik lijevka. Postavite ovu domaću zamku za stršljene na mjesta gdje ste primijetili stršljene kako se motaju uokolo. Vrlo brzo ćete uočiti da se njihov broj smanjuje.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.