naseem-buras-D0ghBUu8MNI-unsplash

Grad Zagreb provodi pionirski EU projekt: U održivu rekonstrukciju ide 40 posto javne rasvjete

GREEN_300_listici_sredina

Ulaganja u učinkovitost

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Grad Zagreb pokreće investiciju u iznosu preko 318 milijuna kuna u javnu infrastrukturu, odnosno u rekonstrukciju oko 40 posto postojeće javne rasvjete i to zahvaljujući EU programu ELENA i projektu RePubLEEc. Glavni cilj projekta RePubLEEc je povećanje energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete, smanjivanje utjecaja na klimu, povećanja standarda i sigurnosti za građane te priprema za tzv. Smart City.

Zahvaljujući EU programu ELENA i projektu RePubLEEc, Grad Zagreb pokreće investiciju u iznosu preko 318 milijuna kuna u javnu infrastrukturu, odnosno u rekonstrukciju oko 40 posto postojeće javne rasvjete. Glavni cilj projekta RePubLEEc je povećanje energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete, smanjivanje utjecaja na klimu, povećanja standarda i sigurnosti za građane te priprema za tzv. Smart City. Sve to uz postizanje ušteda u električnoj energiji i održavanju (operativnom trošku javne infrastrukture).

Projekt RePubLEEc inovativan je prije svega jer njegova provedba ne ide u novo zaduživanje Grada Zagreba, već u njegovo financijsko rasterećenje uz podizanje kvalitete javne rasvjete u gradu. Provedba modernizacije sustava javne rasvjete predviđena je po modelu Ugovora o energetskom učinku (engl. Energy Performance Contracting – EPC Ugovor). Ovaj model ugovaranja provodi se na način da privatni partner (ESCO tvrtka ili društvo posebne namjene) samostalno projektira, financira i izvodi radove na rekonstrukciji javne rasvjete te jamči ostvarivanje ugovorenih standarda; funkcionalnost, rasvijetljenost i minimalne energetske uštede. Ugovor o energetskom učinku sklapa se na sedamnaest godina od čega su dvije predviđene za projektiranje i izvođenje radova a petnaest godina za pružanje usluge rasvjetljavanja. Na temelju ušteda u troškovima električne energije isplaćivati će se cjelokupno ulaganje, odnosno Grad Zagreb za realizaciju projekta neće morati planirati povećanje rashodovne strane proračuna već njegovo smanjenje.

Ovakvi ugovori ne samo da garantiraju provedbu, već i štite javni novac, jer u slučaju neostvarivanja ugovorenih standarda od strane ESCO partnera (nepostizanje energetskih ušteda, nedovoljna rasvijetljenost, svjetiljke u kvaru i dr.) ugovorena EPC naknada se automatski umanjuje na mjesečnoj razini što nije u interesu privatnog izvođača i garancija je dobro obavljanog posla. U sklopu EPC Ugovora implementira se Upravljačko nadzorni centar sustava javne rasvjete koji će u stvarnom vremenu komunicirati sa svim svjetiljkama u obuhvatu u svrhu nadzora i regulacije svjetiljki (evidencija kvarova, potrošnje energije), odnosno Grad će imati mogućnost upravljanja i nadzora svih svjetiljki u realnom vremenu.

Svaka svjetiljka u obuhvatu će imati predviđeno mjesto za prihvat različitih senzora kao što je mjerenje buke, temperature zraka, vlage, protoka vozila, prisutnosti, rasvijetljenosti, nadzor punionica el. vozila, komunikacijskih antena i slično – stvaranje mogućnosti za tzv. Smart City aplikacije, a REGEA (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske) je za Grad Zagreb pripremila i operativno provodi projekt. Rekonstrukcijom oko 40% rasvjetnih tijela po modelu Ugovora o energetskom učinku ostvariti će se uštede u potrošnji električne energije u iznosu od oko 75% odnosno oko 21 GWh godišnje. Rezultat rekonstrukcije javne rasvjete bit će i smanjenje emisija ugljičnog dioksida za oko 5.000 tona na godišnjoj razini.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.