david-boca-d_jlqb3udL0-unsplash

Zagrebački gradonačelnik komentirao kvalitetu zraka u gradu, a evo i tko bi se trebao pripaziti

GREEN_300_listici_sredina

Ponovno među najzagađenijima

Već nekoliko dana Zagreb je vodeći kada je riječ o zagađenosti zraka. Na trenutnu situaciju kakvoće zraka oglasio se i gradonačelnik Tomašević, a Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izdao je smjernice kojima se savjetuje tko bi se ovih dana trebao pripaziti.

Već nekoliko dana glavni grad Hrvatske među najzagađenijim je u svijetu po pitanju kvalitete zraka. Zagreb je ovih dana stao uz bok s pakistanskim Lahoreom i indijskim Delhijem i to nije prvi put da je izmjerena najlošija kakvoća zraka u metropoli. U pojedinim dijelovima Zagreba primjerice u Dugavama mjerna postaja na križanju Sarajevske ulice i Kauzlarićeva prilaza izmjerila iznimno lošu kvalitetu zraka, dok je mjerna stanica Zagreb 1 koja se nalazi u blizini Miramarske izmjerila je lošu kvalitetu zraka. Nastavni zavod za javno zdravstvi dr. Andrija Štampar izdao je smjernice kako se ponašati u danima kada je zrak u Zagrebu drastično zagađen. Iz Zavoda savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice i to skupinama građana kao što su djeca, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava,  osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači). 

Na trenutnu situaciju vezanu za kakvoću zraka osvrnuo se na redovnoj press konferenciji i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji tvrdi kako će krenuti u poduzimanje ozbiljnih mjera ne bi li se stanje popravilo, a prva u nizu mjera bit će smanjenje automobila. “Promet je jedan od uzročnika, i time ćemo se baviti, privatiziranje javnog prijevoza. I na službenim postajama imamo povećanje čestica, to je problem koji se ponavlja godinama”, istaknuo je Tomašević. “U ovo vrijeme se godinama pojavljuju informacije o povećanim česticama. Stvorila se kapa nad gradom. Kad imamo sezonu grijanja, to je jedan od uzročnika zagađenja zrakom. Bavili smo se strategijom kako da to adresiramo mjerama za građane koji se griju na resurse koji izazivaju zagađenje”, tvrdi gradonačelnik koji se nada kako će se u narednim danima situacija popraviti.

PHOTOS BY: Green.hr, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.